play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Status roditelja njegovatelja u Federaciji BiH ostvarilo ukupno 1470 osoba

Zakon o roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH prvi je u ovom bh. entitetu osigurao da više od 1400 roditelja koji se skrbe o svojoj teško bolesnoj djeci imaju određena mjesečna primanja te da danas-sutra, kad napune 65 godina, mogu ostvariti pravo na mirovinu.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne skrbi tvrde kako su početne poteškoće s primjenom ovog zakona otklonjene. – Vezano uz primjenu Zakona o roditeljima njegovateljima u Federaciji Bosne i Hercegovine, informiramo vas da je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike reviziju predmeta o roditelju njegovatelju, s kojom je kasnilo, okončalo i da se sada revizija vrši kontinuirano, onako kako predmeti pristižu od centara za socijalni rad/službi socijalne zaštite. Stranke više ne čekaju na reviziju kao što je bio slučaj prije. Od početka primjene zakona na reviziju je dostavljeno oko 1700 predmeta, koji su obrađeni. U prosincu 2023. godine status roditelja njegovatelja ostvarilo je ukupno 1470 osoba – objasnili su iz ovog ministarstva.

Iz ministarstva su priopćili kako su centri za socijalni rad u prosincu 2023. isplatili 1,645.357,18 KM pomoći roditeljima njegovateljima. Iz Ministarstva podsjećaju da je primjena Zakona o roditelju njegovatelju počela krajem 2021. godine te da je revizija oko 1600 predmeta trajala gotovo dvije godine. Prema odredbama ovog zakona, roditelji njegovatelji ostvaruju mjesečnu naknadu u visini minimalne plaće (odlukom Vlade FBiH ove godine minimalna plaća u FBiH iznosi 619 KM) te im se na nju uplaćuju svi doprinosi. Kako bi ostvarili to pravo, roditelji moraju podnijeti zahtjev u nadležni centar za socijalni rad. Roditelj njegovatelj u smislu ovog zakona je roditelj osobe sa 100-postotnim invaliditetom prouzročenim bolešću ili poremećajem u razvoju, kao i slijepe osobe čiji je ostatak vida na oba oka ispod 0,05 s korekcijom, odnosno roditelj osobe koja se, prema nalazu Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja, ne može osposobiti za samostalan život niti može samostalno zadovoljavati barem jednu od sljedećih osnovnih životnih potreba: kretanje u stanu i izvan stana, konzumiranje hrane, odijevanje i svlačenje, održavanje osobne higijene ili obavljanje drugih fizioloških potreba. Status roditelja njegovatelja može ostvariti i osoba iz reda srodnika koju je, u skladu s odredbama Obiteljskog zakona FBiH, nadležno tijelo imenovalo za skrbnika. Zakonom je propisano da ovaj status može steći samo jedan od roditelja, iznimno – ako u obitelji postoji dvoje djece sa stopostotnom invalidnosti, tada pravo mogu ostvariti oba roditelja.

Ispravljanje nedostataka

Roditelju osobe s invaliditetom može se priznati status roditelja njegovatelja ako je nezaposlen i prijavljen na evidenciju nadležne službe za zapošljavanje ili ako dostavi od Porezne uprave dokaz da nije osiguran u jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa. Status roditelja njegovatelja može se priznati roditelju do njegove navršene 65. godine. Važno je napomenuti i da se za vrijeme dok jedan roditelj koristi roditeljski dopust za dijete, drugom roditelju ne može priznati status roditelja njegovatelja za isto dijete.

Iz istoimenog ministrarstva najavili su i proširenje osoba koji će biti obuhvaćeni ovim primanjima. Riječ je o ispravljanju nedostataka u postojećem zakonu koji se odnose na uračunavanje invalidnine djeteta u cenzus za ostvarivanje prava te prirode nastanka invaliditeta s obzirom na to da, prema važećem zakonu, pravo na stjecanje statusa roditelja njegovatelja imaju samo roditelji djeteta koje je rođeno s invaliditetom, a ne i one djece koja su invaliditet zadobila uslijed nesreće ili bolesti.

0%