play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Josip iz Žepča uz pomoč otučaka napravio malo carstvo

Na svome imanju u Žepču Josip Knezović je pokrenuo posao koji je prerastao u biznis koji mu je omogućio ostanak i uspjeh u Bosni i Hercegovini. Sa svojom suprugom Mirjanom, sinom Noom i kćerkom Ritom radi na poljoprivdnom imanju koje je jako uspješno.

Budući da je Josip stopostotni invalid II grupe, ova priča je još posebnija. Josip je pokreno i proizvodnju peleta od otučaka kokuruza. Josip ističe kako je na ideju o proizvodnji peleta sasvim slučajno došao. Naime, jednom prigodom mu je susjed dok je Josip krunio kukuruz i požalio se na aktualnu cijenu peleta od 380KM po toni. Tada je Josip nadošao na ideju da pravi pelet od otučaka.

Pelet od otučaka pojasnio nam je nije bolji od drvenog peleta. Oni su slični. Razlika je što je pelet od otučka kaloričniji, ali ima i više pepela. Izrada peleta od otučaka kokuruza se odvija u nekoliko faza, a najrpije se odvija prikupljanje otučaka po seoskim domaćinstvima i skladišti se. Potom se otučci usitnjavanju na granulaciju 5-8mm pomoću mlina čekićara od 11kW. Nakon toga slijedi postupak prešanja na linije za peletiranje i potom hlađenje i pakiranje peleta u vrećice.

Josip ističe kako pelet od otučka ne može biti budućnost jer su resusrsi ograničeni, ovise o proizvodnji kukuruza i načinu kombajniranja. Na području Žepča se otprilile godišnje pojavi 150 tona otučaka, a Josip je prošle godine uspio iskoristiti 75 tona otučaka.

Poljopvrideno gazdinstvo na 20 dunuma

Josip posjeduje imanje koje se proteže na 20 dunuma. Na svome OPG-u uzgaja kukuruz, pšenicu, ječam, bundevu za ulje, kupus, karfiol, kelj i brokulu. Pored toga uzgaja 20 svinja, pčele, sitnu perad i prepelice.

Josip smatra da je proizvodnja hrane najvažnije zanimanje za čovječanstvo, iako materijalno gledano nije naročito isplativa. Josip ističe da je isplativa ako se odmaknemo od tradicionalnog i ustaljenog. Uvođenjem novih načina i kultura doprinosi se isplativosti ovog posla.

“Ja se bavim poljoprivredom kako bih se sačuvao od daljnjeg propadanja tijela i duha. Nalazim sebe u teškom radu, duh mi je miran dok radim, a tijelo u snazi! I ovaj čovjek je ispunjen kada pogleda rezultate iza sebe. Toliko proizvoda. Toliko hrane i peleta”, kazao je.