play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

BiH: Žene u 2022. godini u prosjeku živjele 5,2 godine duže od muškaraca

Razlike u očekivanom životnom vijeku između muškaraca i žena prisutne su širom svijeta. Svjetska zdravstvena organizacija se već duže bavi pitanjem, zašto su žene dugovječnije. Jedan od razloga bi mogao biti što su žene i u biološkoj prednosti pred muškarcima kad je riječ o očuvanju zdravlja, a onda i u većoj starosti.

Žene su u 2022. godini u prosjeku živjele 5,2 godine duže od muškaraca, podaci su najnovije publikacije Agencije za statistiku BiH objavljene ovog mjeseca.

Postoji nekoliko faktora koji doprinose tome da žene obično žive duže od muškaraca:

Biološki faktori: Nekoliko bioloških čimbenika može doprinijeti tome da žene žive duže od muškaraca. Na primjer, hormonski sastav, koji uključuje estrogen, smatra se zaštitnim faktorom u prevenciji bolesti srca.

Faktori ponašanja: Statistički gledano, muškarci često imaju sklonost rizičnijem ponašanju u smislu pušenja, konzumiranja alkohola i sudjelovanja u opasnijim aktivnostima poput ekstremnih sportova ili opasnih zanimanja. Takvo ponašanje može doprinijeti većem riziku od ozbiljnih ozljeda i bolesti.

Zdravstvena skrb: Žene su često sklonije brinuti o svom zdravlju i redovito odlaziti na preventivne preglede, što može rezultirati ranijim otkrivanjem bolesti i pravodobnim liječenjem.

Biološke razlike u starenju: Neki znanstvenici sugeriraju da biološki procesi starenja kod muškaraca i žena mogu biti različiti, što bi moglo utjecati na razlike u očekivanom životnom vijeku.

Socijalni faktori: Tradicionalno, žene su često bile više uključene u zajednicu, što može pružiti emocionalnu podršku i smanjiti stres, što također može doprinijeti boljem zdravlju i dugovječnosti.

Iako postoje ovi i drugi faktori koji mogu objasniti razlike u očekivanom životnom vijeku između muškaraca i žena, važno je napomenuti da se trendovi mogu razlikovati ovisno o društvenim, ekonomskim i kulturnim faktorima u različitim dijelovima svijeta.

0%