play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

U našoj zemlji trenutno boravi 2.038 migranata

U četiri privremena prihvatna centra za migrante u Bosni i Hercegovini, koliko ih ukupno i ima, trenutno boravi 2.038 migranata, dok je vrlo mali broj smješten u Imigracijski centar, rečeno je Srni u Službi za poslove sa strancima BiH.

Na području Kantona Sarajevo boravi 876 ilegalnih migranata, dok na području Unsko-sanskog kantona boravi oko 1.121 migrant. U najvećoj mjeri zastupljena je struktura samaca, starosti između 18 i 35 godina, navedeno je iz Službe za poslove sa strancima. 

U prva dva mjeseca ove godine, ukupno je otkriveno 3.550 ilegalnih migranata na teritoriji BiH, što je za 35 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Od njih 3.550, registrirano je odnosno iskazalo je namjeru za podnoše zahtjeva za azil 2.907. Iz ove službe navode, da je, u međuvremenu, veći broj ilegalnih migranata samovoljno napustio BiH.

Tijekom 2023. godine otkriveno je 34.409 migranata, a od početka migrantske krize 2018. godine pa do danas u BiH otkriveno je više od 150.000 osoba u ilegalnom statusu. Najveća koncentracija migranata je u Unsko-sanskom kantonu, gdje su i smještena dva Privremena prihvatna centra, s obzirom na to da je pomenuti kantnon na njihovoj ruti kretanja ka krajnjem odredištu. 

Iz Službe za poslove sa strancima napominju da je poznato da je Bosna i Hercegovina migrantima tranzitno područje na putu prema zemljama EU.

Što se tiče registracije migranata, procedura je takva da prilikom njihovog dolaska u jedan od privremenih prihvatnih centara, Služba za poslove sa strancima vrši registraciju tih lica, uzimajući biometrijske podatke i popunjavajući upitnik. Na osnovu toga se datim licima izdaje potvrda o iskazanoj namjeri za azil. Potvrda je važeća 14 dana i u roku važenja potvrde, lica moraju podnijeti zahtjev za azil. 

0%