play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Nakon 50 godina Amerika se vraća na Mjesec

Tvrtka bazirana u Houstonu danas će pokušati spustiti na Mjesec prvu američku letjelicu u 50 godina, u sklopu nastojanja NASA-e da komercijalnim letjelicama trasira put za povratak astronauta na Zemljin satelit do kraja desetljeća. Ako sve prođe po planu, tvrtka Intuitive Machines će svoj šesterokutni robot Odysseus polagano spustiti u blizini Mjesečevog južnog pola, u 23 sata i 30 minuta po hrvatskom vremenu.

Kontrolori leta trebali bi potvrditi slijetanje oko 15 sekundi nakon što se ono dogodi, a događaj će se prenositi uživo putem internetske stranice tvrtke. Odysseus će uoči slijetanja izbaciti vanjsku kameru koja će ‘uloviti’ posljednje sekunde njegovog spuštanja. 

Pokokušaj druge američke tvrtke da to učini prošli mjesec završio je neuspješno, što je privatnim tvrtkama otežalo dokazivanje da mogu ponoviti ono što je NASA učinila svojom zadnjom misijom na mjesec, Apollo 17, 1972. godine. 

Scott Pace, direktor Space Policy Institutea na sveučilištu George Washington, rekao je agenciji France Presse da SAD ponovno jača svoje kapacitete za istraživanje Mjeseca, nakon nekoliko pola stoljeća stanke. 

„Ljudi se često pitaju – ‘ako smo to učinili u prošlosti, zašto ne možemo i sada?’”, kazao je Pace, bivši član Nacionalnog svemirskog vijeća. „Svaka generacija to mora iznova naučiti”, dodao je. „Imate prednost, razumijete tehnologiju, probleme i drugo. No, to je sve u knjigama. To nije iskustvo letenja koje imate u malom prstu”. 

‘Odisej’ je lansiran 15. veljače na SpaceX-ovoj raketi Falcon 9. Njegova destinacija je krater Malapert A, smješten oko 300 kilometara od Mjesečevog južnog pola. 

NASA se nada da će s vremenom na Zemljinom satelitu uspostaviti dugotrajnu prisutnost te ondje iz leda prikupljati vodu za piće i za raketno gorivo. NASA to čini u sklopu programa Artemis čiji je cilj uspostaviti bazu na Mjesecu, preduvjet za buduće ljudske misije na Mars. 

0%