play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Predstavljen novi format Lige prvaka koji kreće na jesen

UEFA je u srijedu na svojoj službenoj stranici predstavila novi format Lige prvaka, koji kreće na jesen. Kao glavni razlog promjene formata UEFA navodi rastuću popularnost nogometa te tendenciju da se sport mijenja.

“UEFA je pokazala predanost temeljnim vrijednostima sporta i obranila principe otvorenih natjecanja. Kvalifikacija za veliko natjecanje, utemeljena na sportskom uspjehu, temeljna je vrijednost natjecanja. Također, tu je i sportska solidarnost, koja krasi europski sportski model”, rekao je predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin.

Osnovna promjena je povećanje broja klubova. Dosad su u glavnom natjecanju Lige prvaka sudjelovale 32 ekipe. Od sljedeće će sezone ući još četiri. Dakle, 36 momčadi sudjelovat će u natjecanju i neće biti podijeljene u grupe već će igrati ligu.

U novom će formatu svaka momčad igrati osam utakmica i skupljati bodove za prolazak. Neće više igrati protiv istih protivnika kući i u gostima. Sve će ekipe biti podijeljene u četiri jakosne grupe te će svaka momčad igrati s po dvije iz svake jakosne grupe – po jednu utakmicu kući i jednu u gostima.

Kvalifikacije za Ligu prvaka bit će otvorene, ovisno o plasmanu kluba u domaćem prvenstvu na kraju protekle sezone i nacionalnom koeficijentu. Četiri dodatne ekipe ulaze u Ligu prvaka po sljedećim pravilima:

  • Jedna momčad je trećeplasirana iz pete najjače lige Europe po koeficijentu UEFA-e
  • Druga momčad bit će prvak svoje države koji će ući u Ligu prvaka putem Champions Patha. Dosad su tako kroz četiri pretkola u Ligu prvaka ulazile četiri momčadi, a od sljedeće sezone ulazit će ih pet
  • Treća i četvrta momčad ulaze na temelju dobrih nastupa prošle sezone.

Sistem bodovanja se ne mijenja. Ostaju tri boda za pobjedu i jedan za remi. Kako sve momčadi sudjeluju u ligi, prvih osam plasira se direktno u osminu finala. Momčadi plasirane od 9. do 24. mjesta igrat će drugi krug (jednu utakmicu kući i jednu u gostima) kako bi se plasirale u osminu finala.

Parove u toj kvalifikacijskoj fazi odlučit će ždrijeb, a momčadi će biti podijeljene u dvije grupe – nositelji (od 9. do 16. mjesta u ligi) i nenositelji (od 17. do 24. mjesta). Nakon toga će pobjednici igrati protiv nekog od osam najbolje plasiranih iz prvog kruga.

Europa liga igrat će se u identičnom formatu kao i Liga prvaka, dok će se Konferencijska liga igrati u malo drugačijem. U Konferencijskoj ligi će svaka ekipa u prvoj fazi igrati šest utakmica, a ne osam. U oba manja UEFA-ina natjecanja igrat će po 36 momčadi.

Liga prvaka i Europska liga igrat će se od rujna do siječnja u prvoj fazi, dok će se Konferencijska liga igrati od rujna do prosinca. Liga prvaka igrat će se standardno utorkom i srijedom, a Europa liga i Konferencijska četvrtkom. Izuzetak će biti ekskluzivni tjedni.

0%