play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Od danas poskupljuju cigarete. Evo koje su nove cijene

Iz Uprave za neizravno oporezivanje (UIO) za Klix.ba su potvrdili da su svi veći proizvođači i distributeri cigareta dostavili nove maloprodajne cijene cigareta.

Naveli su da se prvo poskupljenje očekuje od 19. veljače, a odnosi se na cigarete koje na tržištu Bosne i Hercegovine prodaje tvrtka TDR Sarajevo. Nakon toga, 1. ožujka poskupjet će cigarete koje plasira tvrtka Philip Morris. Cigarete koje prodaje tvrtka Nelt poskupjet će od 14. ožujka.

Kako ističu u UIO, gotovo sve vrste cigareta će poskupjeti za 0,20 KM po kutiji cigareta.

“Moramo istaknuti da je i ove godine na snazi ​​ostala akciza po kutiji cigareta kao i prethodnih pet godina. Naime, odluka o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete, koju je usvojio Upravni odbor UIO, donijela je odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete. , predviđa da će se i u 2024. godini kutija cigareta oporezivati ​​proporcionalnom trošarinom u iznosu od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i specifičnom trošarinom u iznosu od 1,65 KM po kutiji i pripadajućim PDV-om od 17. posto”, pojašnjavaju iz UIO.

S obzirom na to da u proteklih pet godina nije mijenjana zakonska regulativa u smislu povećanja poreznog opterećenja po kutiji cigareta, može se pretpostaviti da su, kako ističu, upravo inflatorna kretanja razlog povećanja cijena cigareta na tržištu RH. Bosna i Hercegovina.

0%