play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Crvena uzbuna za Amazoniju, najveću tropsku prašumu na svijetu

Suša i vrućine izazvani klimatskim promjenama te drugi faktori prijete kolapsom Amazonske prašume, upozorili su u srijedu znanstvenici u istraživanju koje je utvrdilo da bi do 2050. gotovo polovica prašume mogla biti dovedena do ruba opstanka.

Regija je sve više izložena nezapamćenom stresu od porasta temperatura, ekstremnih suša, deforestacije i požara, čak i u središnjim i zabačenim dijelovima sustava, navode znanstvenici u istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature.

Znanstvenici su procijenili da će 10 od 47 posto sadašnje površine Amazonije biti suočeno s tim problemima do 2050.

Jednom kada prijeđeno prijelomnu točku, možda više nećemo moći ništa učiniti, rekao je ekolog Bernardo Flores sa Sveučilišta sv. Katarine u Brazilu, glavni autor istraživanja. Šuma će umrijeti.

Vrijeme je, naglasio je, da se oglasi “crvenu uzbunu” za Amazoniju, najveću tropsku prašumu na svijetu.

Sve više temperature oduzimaju regiji vlagu pa se prašuma postupno pretvara u savanu i druge oblike degradiranih ekosustava koji imaju veće izglede izgorjeti u požarima, po stručnjacima. To je velika promjena za Amazoniju gdje bi, kako se zemlja suši, moglo izbijati više požara kao u sušim borovim šumama na zapadu SAD-a i u Kanadi.

Takva promjena bila bi katastrofalna jer je Amazonija jako važna za apsorpciju velikih količina stakleničkih plinova iz atmosfere.

Putevi su različiti, ali svi su povezani s gubitkom bioraznolikosti, rekla je sudionica istraživanja Marina Hirota sa Sveučilišta sv. Katarine.

Za domorodačke zajednice ili druge koji ovise o šumskim resursima, te promjene značile bi katastrofu, rekla je.

Ako živite od šume, … nećete imati ništa.

0%