if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Sretan nam Svjetski dan radija, i slušamo se još dugo, dugo!

Sretan nam Svjetski dan radija, i slušamo se još dugo, dugo!

Spomen je to na početak emitiranja UN-ova radija, koji je porukom “Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta”, počeo emitiranje 13. veljače 1946.

Iako je prva svjetska radiostanica u Pittsburghu počela redovno emitirati još daleke 1920, Svjetski dan radija obilježava se tek od 2011. godine kada je UNESCO proglasio 13. veljače internacionalno značajnim datumom.

U međuvremenu je ovaj datum postao sinonim za javna događanja širom svijeta, s ciljem promicanja medijske kulture i društvenih vrijednosti.

2024. godina, međutim, u prvi plan ističe stotinu godina radija, razdoblje u kojem je postao medij koji je zasigurno najbliži ljudima, njihovim emocijama i razmišljanjima, šireći vijesti, zabavu i obrazovanje u svaki kutak svijeta. U UNESCO-u su zamislili da tematiziranjem stoljeća tog medija, Svjetski dan radija 2024. godine široko može rasvijetliti izvanredna povijest radija, njegova relevantna sadašnjost i vizija dinamične budućnosti. 

U nešto više od stotinu godina postojanja radio je postao dijelom svakog doma. Desetljećima se populacije uz radijski program informiraju, zabavljaju i uče, a i nakon pojava televizije i Interneta, ovaj medij ne gubi na značaju. Pa ipak, publika je nešto drukčija, teme su suvremenije, a na određeni način svi postajemo urednici vlastitog radijskog programa.

Iako su u proteklim desetljećima primat u informacijama preuzele televizija, kasnije Internet, radio još uvijek visoko kotira kao medij koji dopušta sučeljavanje različitih mišljenja, dijalog, pa i kao jedini pouzdan medij u najtežim trenucima.

0%