if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Hajduk danas slavi 113. rođendan

Ponos Dalmacije i Hrvatske danas obilježava 113. godina postojanja.

Na današnji dan 13. veljače 1911. godine službeno je osnovan Hajduk odobrenjem Carskog namjesništva u Zadru, a na inicijativu četvorice Splićana, praških studenata, Fabijana Kaliterne, Vjekoslava Ivaniševića, Lucijana Stelle i Ivana Šakića uz pomoć Vladimira Šore i profesora Josipa Barača.

– Splitski studenti iz Praga, s Vladimirom Šorom, sve su oko osnutka kluba odradili kako je bilo predviđeno, savladavši sve prepreke kojih je bilo na putu do konačnog osnutka kluba, osim što se nikako nisu mogli složiti kako nazvati svoj klub. Ne mogavši se odlučiti za ime, mladići potraže savjet od starog mudrog gimnazijskog profesora Josipa Barača, koji je uživao veliki ugled u Splitu, posebno kod srednjoškolske omladine. Poput vjetra upadnu mu u zbornicu. Profesore, pomagajte, kakvo ime klubu da damo, hoćemo li Borac ili je ljepše Hajduk – izusti Fabjan Kaliterna ili možda Uskok ili… Stari profesor se zamisli gladeći bradicu: – Upali ste mi nepozvani, bez kucanja, baš poput pravih hajduka. Stoga evo vam imena HAJDUK, hajduci… I kao što znate, kao što smo vas u školi učili, ta riječ simbolizira sve najljepše u našem narodu, junaštvo, čojstvo, drugarstvo, ljubav za slobodom, prkos nemoćnoga, zaštitu slabome. Budite dostojni tog velikog imena!, objavio je Hajduk na stranicama. 

Mnoštvo se trofeja osvojilo u 113 godina, a povratkom Lovre Kalinića pa Marka Livaje pokrenula se ogromna energija. Stvoreni su temelji za šampionsku momčad koja bi ove sezone mogla prekinuti dugogodišnji post.

Nakon što su dvije godine zaredom osvojili Kup, navijačka vojska vjeruje da je došlo vrijeme za titulu. To osnažuje i činjenica da su Bijeli, nakon 19 godina, osvojili naslov jesenskog prvaka.

0%