play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Američki senat odobrio milijarde pomoći Ukrajini, Tajvanu i Izraelu

Američki Senat izglasao je usvajanje paketa pomoći od 95,34 milijarde dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan.

Zakon uključuje 61 milijardu dolara za Ukrajinu, 14 milijardi dolara za Izrael u ratu protiv Hamasa i 4.83 milijarde dolara za podršku partnerima u Indo-Pacifiku, uključujući Tajvan, i za odvraćanje od agresije Kine. Također bi osigurao 9.15 milijardi dolara humanitarne pomoći civilima u Gazi i Zapadnoj obali, Ukrajini i drugim zonama sukoba diljem svijeta.

Prethodno su teški pregovori i političke podjele u Republikanskoj stranci oko uloge SAD u inostranstvu mjesecima blokirali mogućnost da se odluka o paketu pomoći donese u Kongresu.

Predsjednik SAD Joe Biden je pozivao Kongres da ubrza odobravanje pomoći Ukrajini i američkim partnerima u Indo-Pacifiku, uključujući i Tajvan. Glasanje je uslijedilo nakon što je mala grupa republikanaca, koja se protivila odluci, cijele noći držala govore u Senatu, koristeći posljednje sate debate kako bi poslali poruku da bi SAD trebalo da se usredotoče na sopstvene probleme, prije nego što pošalju još novca u inostranstvo.

Ipak na kraju je više od deset republikanaca glasalo sa demokratama za usvajanje paketa. Pristalice novog paketa pomoći tvrde da bi ostavljanje Ukrajine bez pomoći moglo da ohrabri ruskog predsjednika Vladimira Putina i ugrozi nacionalnu bezbjednost više država.

Ukrajinski dužnosnici su upozorili na nestašicu oružja u vrijeme kada Rusija nastavlja sa ponovnim napadima. Oba doma Kongresa moraju da odobre zakon prije nego što predsjednik SAD Biden može da ga potpiše.

0%