play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Mnoge tvrtke u Njemačkoj pred zatvaranjem jer ih nema tko naslijediti

U Njemačkoj vlasnici malih i srednjih poduzeća sve više nemaju kome povjeriti upravljanje tvrtkom – trenutno gotovo trećina vlasnika ima najmanje 60 godina i traži nasljednika, piše dpa.

Udio poduzetnika koji trebaju nekoga tko bi preuzeo vođenje njihovog poslovanja skočio je s 35 na 41 posto u proteklih šest godina, pokazalo je novo istraživanje njemačke državne razvojne banke KfW. Pritom se očekuje da će se problem samo pogoršati.

“Jaz u sektoru malih i srednjih poduzeća raste”, rekao je Fritzi Köhler-Geib, glavni ekonomist KfW-a.“Demografske promjene su takve da se povećava broj starijih poduzetnika koji razmišljaju o potencijalnom nasljedniku”, rekla je Keller-Gajbova.Naime, natalitet pada, dok najmnogoljudnija generacija baby boomera polako odlazi u mirovinu. Osim toga, općenito slabi interes mladih za pokretanje ili preuzimanje posla.

Samo do kraja ove godine oko 224.000 vlasnika malih i srednjih poduzeća planira otići u mirovinu – to je šest posto među 3,81 milijun njemačkih tvrtki s do 500 milijuna eura godišnjeg prometa.U prvoj polovici prošle godine gotovo tri četvrtine anketiranih vlasnika reklo je da teško pronalaze nasljednika.

Manji dio ispitanika, njih oko 30 posto, glavnu prepreku primopredaji posla vidi u troškovima birokratskih zahtjeva, zatim u pravnom labirintu, njih 28 posto, te financijskim problemima, njih 16 posto. Anketa je omogućila više izbora.

Mnogi se vlasnici stoga odlučuju ugasiti: do kraja ove godine to namjerava učiniti 97.000 poduzetnika ili njih tri posto. Među njima 63 posto ima obitelj iz koje nitko ne želi nastaviti posao.

Pritom većina ispitanika, njih 57 posto, kaže da želi da tvrtka ostane u obitelji, a 43 posto spremno ju je prepustiti drugom poduzetniku, 28 posto spremno je tvrtku prepustiti nekom od zaposlenika , a 21 posto suvlasniku.Ispitanici su i na to pitanje mogli odgovoriti s nekoliko opcija.

0%