play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

BiH danas otvara pregovore o suradnji s Frontexom

Frontex kao operativno tijelo EU ima više od 2000 službenika koji rade na vanjskim granicama Europske unije.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić sastat će se danas sa zamjenikom generalnog direktora za unutarnje poslove pri Europskoj komisiji Oliverom Onidijem. Tim sastankom, kojem će prisustvovati i predstavnici tima BiH za pregovore o sporazumu o suradnji s Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex), bit će službeno označen početak pregovora o tekstu sporazuma.

Suradnja s Frontexom važan je korak za BiH na integraciji u zajednički europski sigurnosni prostor ističu iz ministarstva sigurnosti BiH. Otvaranje suradnje s Frontexom otvara i vrata pregovora s Europskom unijom.

Frontex pruža potporu zemljama EU-a i susjednim zemljama u očuvanju sigurnosti schengenskog područja. S više od 2000 službenika stalnih snaga i osoblja koje radi na vanjskim granicama EU-a, kao i opremom, Frontex je postao istinsko operativno tijelo Europske unije. Njihove operacije obuhvaćaju Europsku uniju, od istočnih granica EU-a, preko zapadnog Balkana do Grčke i Cipra. Frontex djeluje i izvan EU-a, i to u Moldaviji, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji.

0%