if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Zbog rekordnih cijena kakaa, moguće novo poskupljenje omiljene slastice

Globalne cijene kakaa su dostigle nove rekordne iznose, a razlog za to jeste suša koja je oštetila usjeve na zapadu Afrike.

Naime, cijena kakaa na njujorškom tržištu je jučer iznosila 5.874 dolara po toni. Tako da se cijena ovog ključnog sastojka za pravljenje čokolade skoro udvostručila od prošle godine. To već osjete glavni proizvođači čokolade, kao i krajnji potrošači.

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača čokolade, američki Hershey, jučer je priopćio da očekuje da će povijesno visoke cijene kakaa ograničiti rast zarade ove godine. Izvršna direktorica Hersheya Michele Buck ne isključuje mogućnost rasta cijena čokolade za krajnje kupce.

Spomenuta kompanija se oglasila nakon što je objavila svoje financijske rezultate u posljednjem kvartalu 2023. godine. Prema tim rezultatima, njihova prodaja je smanjena za 6,6 posto, jer su potrošači pogođeni inflacijom smanjili potrošnju na konditorske proizvode.

Još jedan američki proizvođač, Mondelez, istaknuo je rastuće cijene sastojaka za pravljenje čokolade kao jedan od izazova u ovoj godini. Glavni financijski direktor Mondeleza Luca Zaramella je izjavio da su suočeni sa značajnim rastom cijena kakaa i šećera.

Cijene kakaa su porasle zbog loše žetve na zapadu Afrike, gdje je proizvodnja kojom se zadovoljava najveći dio globalne potražnje za kakaom. Meteorološka pojava El Nino uzrokuje suše u Gani i Obale Slonovače koje su dva najveća svjetska proizvođača kakaa. Više temperature i promjene u obrascima padalina su posljedica klimatskih promjena, a utječu i na žetvu, prenosi BBC.

0%