if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Odobreno četiri milijuna KM za javne servise BiH

Vijeće ministara BiH dodijelilo je četiri milijuna KM Radio televiziji Bosne i Hercegovine čime je taj državni radijsko-televizijski servis spašen od gašenja. Vlada je na izvanrednoj sjednici izdvojila dva milijuna eura državnom, a po jedan i pol milijun entitetskim javnim servisima.

“Ovom odlukom nastoji se osigurati financijska stabilnost javnih servisa, što je jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije za pristupanje pregovorima s EU-om”, priopćilo je vijeća ministara. Ravnatelj BHRT-a Belmin Karamehmedović nazvao je tu odluku pojasom za spasavanje državnog RTV servisa, no i upozorio da je riječ o kratkoročnom rješenju.

“Trebat će uraditi još neke korake kako bi se status BHRT-a, kao i ostalih javnih emitera u Bosni i Hercegovini, uredi onako kako to zakon predviđa”, dodao je. Državni RTV servis od siječnja nema izvora financiranja nakon što je entitetska Federalna radio-televizija prestala ispunjavati zakonsku obvezu da polovicu prikupljene pretplate građana proslijedi na račun BHRT-a.

Radio televizija republike Srpske tu obvezu ne ispunjava od 2017. godine, pa su ta dva entitetska emitera dužni BHRT-u oko 50 milijuna eura. Zaposlenici BHRT-a u nekoliko su navrta prosvjedovali i upozoravali da bi njihovo gašenje vodilo slomu cijelog sustava javnog RTV emitiranja. 

Europska komisija je među 14 prioriteta za približavanje BiH prema EU-u navela stabilno financiranje javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine. 

0%