if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Danas je Svjetski dan pizze

Svi vole pizzu, od najmlađih do najstarijih. Idealna je za ručak, ali jednako ukusna i za večeru. Kraljica talijanske kuhinje, pizza, slavi svoj dan svake godine 9. veljače.

Njena osnova je tijesto, ali je dodaci čine posebnom, bilo da se radi o Margheriti, Capricciosi, Mexicani, Funghiju, Vegetariani ili Quattro Formaggiju.

Pizza ima dugu povijest. Lepinje s dodacima jeli su još stari Egipćani, Rimljani i Grci, ali rodno mjesto suvremene pizze je regija Campania u jugozapadnoj Italiji, u kojoj se nalazi grad Napulj. Prije ujedinjenja Italije, tehnički neovisno kraljevstvo Napulj je bilo poznato po mnoštvu siromašnih radnika ili lazzarona.

Siromašnim Napolitancima bila je potrebna jeftina hrana koja se mogla brzo pojesti. Pizza, odnosno lepinje s raznim dodacima koje se jedu za svaki obrok, a prodaju ih ulični prodavači ili neformalne gostionice, zadovoljila je tu potrebu.

Mnogo godina kasnije, daleko preko oceana, napuljski imigranti u SAD-u kopirali su svoje hrskave pizze u New Yorku i drugim američkim gradovima, uključujući Trenton, New Haven, Boston, Chicago i St. Louis. Napolitanci su dolazili radi poslova u tvornicama, baš kao i milijuni Europljana u kasnom 19. i ranom 20. stoljeću, i nisu planirali uspostavljati kulinarske trendove. No, relativno brzo, okusi i mirisi pizze su počeli intrigirati ostale građane SAD-a.

Pizza se svijetom proširila kao pošast, ali pošast koju obožavamo. Znamo da je rado jedemo mi, vi, vaš kolega, susjed, brat, sestra, poštar, automehaničar, žena, ljubavnik.

BiH bilježi najveći rast dostavljenih pizza u Jugoistočnoj Europi u 2023. godini. Osim toga, Bosna i Hercegovina je druga
zemlja u Europi, odmah iza Portugala, po broju dostavljenih pizza i osma zemlja globalno, od svih 25 tržišta na kojima Glovo posluje.

Širom zemlje, tijekom perioda od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine, dostavljeno je gotovo 250.000 pizza, što predstavlja porast od 27% u odnosu na prethodnu godinu.

Zanimljivo je primijetiti da je u prosincu prošle godine pizza bila najtraženija, iako generalno, Bosanci i Hercegovci najčešće biraju ovo omiljeno jelo u jesenjem periodu. Na kraju godine, točnije 29. prosinca 2023. godine, oboren je rekord sa gotovo 1.070 dostavljenih pizza širom BiH u jednom danu, što znači da se po jedna pizza prodavala svake minute i 20 sekundi.

Bosanci i Hercegovci ostaju vjerni ritualu konzumiranja pizze u različitim dijelovima dana. Pizza se najčešće naručivala za večeru, između 18 i 20 sati, što čini gotovo 30% ukupne potrošnje. Interesantno je da petak i dalje ostaje najpopularniji dan za naručivanje pizze, sa 15% ukupnih pizza naručenih tijekom cijele godine.

0%