play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Usuglašen prvi zakon o borbi protiv nasilja nad ženama

Zemlje članice Europske unije i parlamentarci postigli su u utorak dogovor o prvim pravilima Unije za borbu protiv nasilja nad ženama, priopćili su Europski parlament i dužnosnici.

Zakon nastoji zaštititi žene u 27-članoj Europskoj uniji od rodno zasnovanog nasilja, prisilnih brakova, genitalnog sakaćenja žena i internetskog uznemiravanja.

Europska komisija, izvršni ogranak EU, prvi put je predložila glavni zakon 8. ožujka 2022. za obilježavanje Međunarodnog dana žena.

– To je jasna poruka u cijeloj Uniji da ozbiljno shvaćamo nasilje nad ženama – rekla je zastupnica EU Frances Fitzgerald novinarima u Strasbourgu nakon objave.

– To je direktiva koju su žene i djevojke širom Europske unije tražile više od 30 godina – rekla je druga zastupnica, Evin Incir iz Švedske.

– Prvi put u povijesti kriminaliziramo široko rasprostranjene oblike cybernasilja, kao što je dijeljenje intimnih slika bez pristanka – izjavila je na društvenim mrežama Vera Jourova, potpredsjednica Europske komisije.

Tekstom se kriminalizira kibernetičko uhođenje, kibernetičko uznemiravanje i kibernetičko poticanje na mržnju ili nasilje širom EU. Međutim, ne uključuje zajedničku definiciju silovanja, što se pokazalo najkontroverznijom točkom u pregovorima. Iako tekst ne sadrži definiciju silovanja, zemlje članice nastojat će podići svijest da se seks bez pristanka smatra kaznenim djelom, stoji u priopćenju parlamenta.

Komisija će svakih pet godina morati izvijestiti je li pravila potrebno ažurirati, dodaje se.

0%