if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

U narednih 100 godina čokolada će nestati iz naše prehrane

Nova istraživanja došla su do zapanjujućih rezultata – neke od naših omiljenih namirnica, uključujući čokoladu, do 2123. godine možda više neće postojati.

Brojni stručnjaci to su pripisali činjenici da postajemo mnogo svjesniji i pomičemo fokus na održivost i etiku, a istraživanje LNER-a pokazalo je da 1 od 7 Britanaca vjeruje da će do 2123. prehrana biti na biljnoj bazi, i to ponajviše zbog negativnog utjecaja hrane životinjskog podrijetla na okoliš.

I dok 59 posto Britanaca ispitanih u ovom istraživanju kaže da ne može zamisliti život bez čokolade, stručnjaci upozoravaju da bi ova omiljena poslastica mogla izumrijeti do 2123. Umjesto toga, održivi kakao može postati nova zamjena pružajući isti okus kao čokolada, ali s manjim utjecajem na okoliš.

Također, predviđa se da će društvo postati puno svjesnije svog ugljičnog otiska, a već sada postoje neke namirnice koje zbog velikog ugljičnog otiska polako nestaju s menija, poput avokada i lososa.

Zbog klimatskih promjena već vidimo dramatično smanjenje stabala kakaovca pa je lako moguće da će čokolada prirodno nestati iz naše prehrane i postupno biti zamijenjena lakše proizvedenim, održivijim alternativama.

Čokolada, kako je istraživanje pokazalo, nije jedina namirnica kojoj prijeti “izumiranje”. Prema istraživanju LNER-a, ljudi do 2123. godine više neće jesti ribe i plodove mora, kao ni meso, i to ponajviše junetinu i svinjetinu. Njihova zamjena bit će burgeri biljnog podrijetla, ali i razni insekti kao ekološki prihvatljiviji izvor proteina.

Osim toga, iz naše bi prehrane u potpunosti mogli nestati tofu, med, avokado i slanutak, ali i mlijeko, koje će zamijeniti mlijeko od badema, soje ili zobi, bez laktoze i s manjim utjecajem na okoliš.

0%