play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Repliku Eiffelovog tornja od šibica gradio osam godina. Iz Guinnessa ga odbili

Francuz Richard Plaud koji je proveo osam godina gradeći 7 metara visoku repliku Eiffelovog tornja od šibica. No, trud je bio uzalud jer je – koristio krivu vrstu šibica. Naime, iz Guinnessove knjige rekorda su ga odbili.

Richard tvrdi da su ljudi iz Guinnessove knjige rekorda donijeli svoju odluku, a da nisu ni vidjeli repliku. Kaže je da su ga odbili jer struktura nije izgrađena od šibica koje su dostupne javnosti za kupnju i zato što nemaju zapaljive crvene vrhove. Nadalje, njegove šibice su izmijenjene do neprepoznatljivosti u odnosu na njihov izvorni oblik.

“To je razočaravajuće, frustrirajuće, neshvatljivo i nije baš poštena igra”, rekao je za The Times. Nadao se da će se Guinness sažaliti nad njim, ali je ostao shrvan. “Recite mi kako 706.900 štapića zabodenih jedan po jedan nisu šibice. Moj toranj od šibica još uvijek stoji i još će dugo biti visok 7.19 metara.”, napisao je u objavi na Facebooku.

Plaud, koji radi u odjelu za umjetnička djela departmana Charent-Maritime u jugozapadnoj Francuskoj, konačno je dovršio svoj projekt 27. prosinca, na 100. godišnjicu smrti inženjera izvornog tornja. Od šibica je napravio 402 bloka koje je zatim ugradio u ogromnu strukturu.

Nevjerojatna kula nadmašila bi trenutni rekord za najvišu skulpturu od šibica ikada, koji drži libanonski majstor Toufic Daher, koji je 2009. izradio model Eiffelovog tornja visok 6,53 metra.

0%