if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Australija uvodi zakone koji će radnicima omogućiti da ignoriraju šefove nakon radnog vremena

Australija će uvesti zakone koji će radnicima omogućiti da ignoriraju bezrazložne pozive i poruke svojih šefova izvan radnog vremena.

“Pravo na odspajanje” dio je niza promjena unutar radnog odnosa koje federalna vlada predlaže kako bi zaštitila prava radnika. Njime se kroz pravo na odspajanje sprječava da zaposlenici rade neplaćeno prekovremeno, kazao je Burke. 

Slični zakoni već su na snazi u Francuskoj, Španjolskoj i drugim državama Europske unije. Većina senatora izrazila je podršku toj mjeri, rekao je ministar zapošljavanja Tony Burke iz vladajuće Laburističke stranke u srijedu. 

“Ono što tvrdimo je da netko tko nije plaćen 24 sata dnevno ne smije biti kažnjen ako nije online i dostupan 24 sata dnevno”, rekao je u srijedu premijer Anthony Albanese. O zakonu bi se u parlamentu trebalo glasati idući tjedan.

Dio političara, udruga poslodavaca i čelnika tvrtki upozorilo je da će taj zakon potkopati kompetitivnost i ugroziti prijelaz na fleksibilnije radno vrijeme. 

Zeleni, koji su prvi predložili to pravilo prošle godine, smatraju ga velikom pobjedom za svoju stranku. 

“Australci prosječno godišnje rade šest tjedana neplaćenog prekovremenog”, rekao je čelnik stranke Adam Bandt, dodavši da to iznosi oko 60 milijardi dolara neplaćenih plaća.  “To vrijeme je vaše. Ne od vašeg šefa”, zaključio je. 

0%