play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

U Njemačkoj počeo šestomjesečni eksperiment četverodnevnog radnog tjedna

U Njemačkoj je započeo šestomjesečni eksperiment četverodnevnog radnog tjedna- najavljen od 1. veljače, a koji realni zamah hvata od ponedjeljka, 5. veljače – koji će omogućiti zaposlenicima u 45 kompanija diljem zemlje da rade jedan dan tjedno manje za istu plaću.

Inicijativu, koja uključuje samo kompanije čija se djelatnost može prilagoditi kraćim radnim tjednom, pokrenula je i vodi berlinska konzultantska firma Intraprenör u suradnji s neprofitnom organizacijom 4 Day Week Global (4DWG).

Zagovornici kraćeg radnog tjedna  nadaju se da će rad od četiri dana tjedno učiniti radnike sretnijim i produktivnijim, u trenutku kada Njemačka muku muči s usporenjem rasta produktivnosti i nedostatkom radne snage.

Produktivnost se obično izračunava dijeljenjem ekonomskog učinka s odrađenim satima. Nakon što je u studenom 2017. godine dosegnula najvišu vrijednost svih vremena od 105,20 bodova, produktivnost Njemačke je u stalnom padu, prema podacima Deutsche Bundesbank, iako je i dalje viša od ostalih velikih gospodarstava u Europi. U studenom prošle godine, što su posljednji dostupni podaci, produktivnost je pala na 95,80 bodova sa 96,79 bodova mjesec prije, prenosi Euronews.

Prema pristašama četverodnevnog radnog tjedna i većini radnika koji su takav režim rada već iskusili, rad jedan dan manje tjedno povećava zadovoljstvo i motivaciju kod radnika i čini ih produktivnijima.

Zagovornici koncepta četverodnevnog radnog tjedna tvrde da su raniji eksperimenti u SAD-u i Kanadi pokazali da je povećanje učinka u takvom režimu rada moguće. U nekim prethodnim eksperimentima, kako kažu radnici su prijavili opće poboljšanje zdravstvenog stanja, a kompanije se nisu vratila petodnevni radni tjedan, prenio je ranije Bloomberg.

U Velikoj Britaniji u sličnom je programu sudjelovala 61 kompanija, radni učinak je bio je dobar, a bolovanja su se smanjila za 65 posto.

Rad manje sati tjedno također bi mogao uvjeriti one koji nisu ‘vrući‘ da rade cijeli tjedan da uključe u tržište rada, što bi pomoglo smanjenju problema nedostatka radne snage koji utječe na industrijalizirane zemlje diljem svijeta.

Njemačka se trenutno bori s manjkom kvalificiranih radnika u brzorastućim sektorima. U studenom prošle godine, Gospodarska i industrijska komora (DIHK) objavila je da se polovica njemačkih kompanija muči s popunjavanjem slobodnih radnih mjesta.

Tisuće nepopunjenih radnih mjesta u njemačkom gospodarstvu uzrok su gubitaka zemlje u iznosu višem od 90 milijardi eura u prošloj godini, što je više od 2 posto njemačkog BDP-a, prema zamjeniku glavnog izvršnog direktora DIHK-a Achimu Dercksu.

Iako je nejasno hoće li kraći radni tjedan doista na bilo koji način riješiti ovaj problem, čini se da su Nijemci uzbuđeni da pokušaju s tim.

0%