if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Sluša li nas Google stalno, čak i kad ne koristimo mobitel ?

Google Assistant, ako je aktiviran na uređaju kao aplikacija, uvijek sluša u potrazi za glasovnim naredbama, čak i kad se smartphone ne koristi.

Svijest o sigurnosti na internetu je tema koja je godinama aktualna. Otkrića “zviždača” poput Edwarda Snowndena, potvrdila su prisluškivanja koje sprovode obavještajne službe.

Dominaciju na tržištu mobilnih uređaja ima Google koji drži 82 posto svjetskog tržišta. Apple drži oko 16 posto uređaja. Budući da Huawei intenzivno radi na razvoju vlastitog operativnog sustava HarmonyOS, bit će zanimljivo pratiti što će se događati.

Googlova dominacija tržištem je i u segmentu glasovnih asistenata, tj. Google assistant, koji mnogi korisnici koriste. Google assistant kao aktivirana aplikacija na vašem uređaju uvijek sluša u potrazi za glasovnim naredbama, čak i kad ne koristite vaš mobitel.

Sami se možete uvjeriti u to samo ukoliko izgovorite -Hey Google, jer će se odmah pojaviti aplikacija koja čeka daljnje naredbe. Iako, službeno, uređaj očekuje samo komandu ‘Hey Google’, do sada nije u potpunosti jasno sluša li se i sav ostali razgovor ili drugi zvuci u njegovoj blizini.

Iz Googlea su naveli kako je tijelom korištenja glasovne aplikacije na mobitelu prikazan simbol mikrofona. No, navode kako se Assistant mole slučajno aktivirati prilikom pogrešnog tumačenja zadane naredbe.

Zbog toga u okviru podešavanja Google naloga postoji i čitava stranica gdje su zabilježene sve interakcije s Assistant aplikacijom, a gdje se mogu i izbrisati pojedini “razgovori”. Zanimljivo je i da je po tvorničkom podešavanju automatsko brisanje razgovora poslije određenog vremena isključeno.

0%