play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

TikTok video klipovi su odjednom utihnuli: O čemu se radi?

Tokom posljednjih nekoliko godina, TikTok je bilježio nevjerovatan rast broja korisnika i to zahvaljujući svojoj osnovnoj formi – kratkim videima na kojima ljudi plešu, pjevaju ili pak komentiraju nešto s muzikom u pozadini.

Upravo je glazba bila ključan dio TikTokovih videa. No, ti su videi posljednjih dana – utihnuli. Točnije, utihnuli su neki video zapisi koji su koristili glazbu nekih od najpopularnijih izvođača. Korisnici koji su objavljivali takve videe ili su u svoj video željeli uključiti glazbu, primjerice, Taylor Swift, dobili su obavijest da to više nije moguće.

Naime, Universal Music Group povukao je svoje muzičke kataloge sa TikToka jer se nisu uspjeli dogovoriti oko plaćanja naknade za korištenje. Kako su priopćili iz UMG-a, odlučili su “uzeti pauzu” ne bi li prisilili ovu popularnu društvenu mrežu da se dogovori s njima oko plaćanja prava na korištenje glazbe, ali i korištenja umjetne inteligencije i sigurnosti na internetu.

Očekivano, u TikToku ističu da su “tužni zbog UMG-ove odluke” te dodaju kako izdavačka kuća “stavlja svoju pohlepu iznad interesa svojih izvođača”. Za sad nije poznato kad će se dvije strane vratiti za pregovarački stol i šta će to, dugoročno gledano, značiti za korisnike i same umjetnike čija se glazba koristi, piše Zimo. No, jedno je sigurno – dok se UMG i TikTok ne dogovore, videi objavljeni na toj mreži, ostat će – tihi.

0%