if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Žene odlučile: Evo koji su najbolji automobili u 2023. godini

Volvo EX30, BMW 5 Series, Kia EV9, Volkswagen Amarok i Aston Martin DB12 pobjednici su po kategorijama ovogodišnje nagrade Ženski svjetski automobil godine (WWCOTY), koju dodjeljuje žiri sastavljen od 75 žena automobilističkih novinarki iz 52 svjetske zemlje na pet kontinenata.

Od ukupno 62 kandidata u pet različitih kategorija – obiteljski automobil, veliki automobil, SUV, ekskluzivni automobil i 4×4 & pick-up – novinarke su odabrale najbolje od najboljih koji prolaze u danji krug natjecanja te se natječu za ukupnog pobjednika nagrade koja ove godine dodjeljuje 14. puta.

Za najbolji ekskluzivni automobil nagradu je odnio skupocjeni Aston Martin DB12. “Luksuz, elegancija i performanse definiraju novi Aston Martin DB12. Pokreće ga twin-turbo V8 motor koji isporučuje 680 KS uz maksimalnu brzinu od 325 km/h i ubrzava od 0 do 100 km/h za 3,6 sekundi. Najznačajnije promjene nalaze se u njegovoj kabini s novim dizajnom i visokom kvalitetom bez gubitka funkcionalnosti”, navodi se u priopćenju žirija.

Kao najbolji veliki automobil pobijedila je nova BMW-ova serija 5. “BMW serije 5 nudi se s cijelim nizom motora, uključujući po prvi put potpuno električnu verziju. Ova osma generacija ima najnapredniju tehnologiju, nudi prostranu i udobnu kabinu za putnike i prvi je model marke koji uključuje potpuno veganski interijer kao standard”, priopćeno je.

Kia EV9 je proglašena najboljim SUV-om. “Kia EV9 jedan je od prvih velikih električnih SUV-ova sa sedam sjedala. Unatoč dužini od 5 metara, ima dobru aerodinamiku. Također se ističe svojim inovativnim dizajnom, visokom tehnologijom, dvosmjernim punjenjem i ultrabrzim punjenjem od 800 volti. Osim toga, cijena mu je vrlo konkurentna u usporedbi s drugim modelima u svom segmentu”, navodi se.

Kao najbolji pick-up izabran je Volkswagen Amarok. “Ova nova generacija Volkswagen Amaroka predstavlja radikalnu promjenu. Dobiva na udobnosti, terenskim sposobnostima i nosivosti. Uključuje pet motora koji se prilagođavaju potrebama svakog tržišta. Također poboljšava kvalitetu interijera i opreme”, napominju iz žirija.

Za najbolji obiteljski automobil izabran je Volvo EX30. “To je Volvov prvi premium kompaktni SUV, njegov treći 100% električni model i njegov najpristupačniji automobil. Ističe se homologiranim dometom od 450 kilometara, kvalitetom, sigurnosnom opremom i time što je to Volvo s najmanjim ugljičnim otiskom dosad”, navode.

Kako navode, vozila predstavljaju izvrsnost u svojim segmentima u smislu sigurnosti, vožnje, tehnologija, udobnost, učinkovitost, utjecaja na okoliš i vrijednost za novac. Kandidati natječaja morali su ispunjavati uvjet da su lansirani na najmanje dva kontinenta između 1. siječnja i 31. prosinca 2023.

“Glasovanje nije bilo lako zbog jake konkurencije”, rekla je Marta Garcia, predsjednica nagrade Ženski svjetski automobil godine.

Ukupni pobjednik bit će objavljen 8. ožujka, povodom Međunarodnog dana žena, na Youtube kanalu „Women’s Worldwide Car of the Year“. Nagradu je 2009. godine osnovala novozelandska automobilistička novinarka Sandy Myhre, koja trenutno obnaša funkciju počasne predsjednice, dok funkciju izvršne predsjednice obnaša Marta García.

Ova jedinstvena nagrada ima za cilj prepoznati najbolje automobile godine i dati glas ženama u automobilskom svijetu. Kriteriji glasanja temelje se na istim načelima koja vode svakog vozača pri odabiru automobila. Žiri ne bira ‘ženski auto’, jer takav ne postoji, a prilikom glasanja u obzir se biraju aspekti kao što su sigurnost, kvaliteta, cijena, dizajn, lakoća vožnje, prednosti i utjecaj na okoliš.

Dodaju kako je, osim odabira najboljih automobila godine, cilj nagrade i dati vidljivost ženama u automobilskom svijetu i pridonijeti da se glasovi žena čuju na svim kontinentima jer mobilnost za ženu znači pristup mnogim osobnim i profesionalnim mogućnostima.

0%