play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Otkrivamo kojih je pet gradova proglašeno najboljima za umirovljenike

Umirovljenje je vrijeme za opuštanje, istraživanje i promjenu okruženja. Dok mnogi gledaju prema tradicionalnim destinacijama, sve je veći trend razmatranja manje konvencionalnih lokacija koje nude jedinstvena iskustva, pristupačnost i visoku kvalitetu života.

U 2024. godini, nekoliko svjetskih gradova kontinuirano se pojavljuje na listama atraktivnih opcija za mirovinu. GoBankingRates su istražili pet takvih gradova, od kojih svaki nudi svoju jedinstvenu mješavinu kulture, razumne cijene života i udobnosti.

1. Porto, Portugal

Smješten uz rijeku Douro, Porto postaje sve popularniji među umirovljenicima zbog svoje bogate kulturne baštine i modernih sadržaja. Poznat po vinu, zadivljujućoj arhitekturi i toploj gostoljubivosti svojih ljudi, Porto nudi opušteni stil života.

Troškovi života ovdje su niži u usporedbi s drugim zapadnoeuropskim gradovima, što ga čini pristupačnim izborom. Par može udobno živjeti ovdje za manje od 2.000 eura mjesečno.

2. Penang, Malezija

Penang, država na sjeverozapadnoj obali poluotoka Malezije, poznata je po prekrasnim plažama, bujnom zelenilu i kulturi ulične hrane.

To je utočište za umirovljenike koji žele tropsku klimu i kulturno raznoliko okruženje. Glavni grad države, George Town, poznat je po dobro očuvanoj kolonijalnoj arhitekturi i uličnoj umjetnosti.

Zdravstveni sustav Penanga je vrhunski, s modernim objektima, a niski troškovi života, zajedno s malezijskim programom viza za umirovljenike, čine Penang privlačnim izborom za umirovljenike koji traže spoj egzotičnog i poznatog.

Par može udobno živjeti u Penangu s budžetom od 1.300 do 2.300 eura mjesečno.

Penang / Malaysia – 9 January 2019: Shops and buildings in the Little India neighbourhood in Georgetown

3. Ljubljana, Slovenija

Ljubljana, glavni grad Slovenije, mali je, ali živahan grad poznat po zelenim površinama, sigurnosti i izvrsnoj kvaliteti života. Ovaj grad idealan je za umirovljenike koji cijene prirodu, s brojnim parkovima i rijekom Ljubljanicom koja vijuga kroz  središte.

Par može udobno živjeti u Ljubljani s mjesečnim budžetom od 1.850 do 2.800 eura.

4. Chiang Mai, Tajland

Poznat po svojim veličanstvenim hramovima, bogatoj povijesti i živahnoj kulturi, Chiang Mai pruža mirno, ali poticajno okruženje. Grad ima snažnu zajednicu iseljenika, koja pruža osjećaj bliskosti svim pridošlicama.

Troškovi života u Chiang Maiju su izuzetno niski, što umirovljenicima omogućuje da uživaju u visokom životnom standardu uz manje troškova u usporedbi sa zapadnim zemljama.

Par može udobno živjeti u Chiang Maiju s mjesečnim budžetom od 1.400 do 1.850 eura.

5. Medellín, Kolumbija

Medellín je kulturno bogat i poznat po svojim festivalima, muzejima i živahnoj umjetničkoj sceni. Ulaganje grada u javni prijevoz i projekte urbane obnove učinilo ga je pristupačnijim i privlačnijim umirovljenicima koji traže urbani način života usred bujnog zelenila.

Par može udobno živjeti u Medellínu s mjesečnim budžetom od 1.400 do 2.300 eura.

0%