play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Međunarodna i Europska federacija novinara podržala rad BHRT-a

Međunarodna i Europska federacija novinara (IFJ-EFJ) apeliraju na rukovodstvo BHRT-a i političare u Bosni i Hercegovini da hitno pronađu rješenje za “katastrofalne financijske poteškoće”, te upozoravaju da samo postojanje javnog servisa i sudbina od 800 radnika je u pitanju.

Iz ovih organizacija su upozorile na opasnost od gašenja javnog telvizijskog i radijskog servisa i mogućnosti da oko 800 zaposlenika ostane bez posla. U zajedničkom priopćenju su poručili: “ Nije u pitanju samo postojanje javnog servisa, već i 800 zaposlenih. IFJ i EFJ podržavaju sindikalne zahtjeve za hitnim dogovorom, kao i provedbom pravednih plaća, viših plaća i boljih uvjeta rada. Sindikat nadalje poziva financijske inspekcije i tužitelje da utvrde gdje su završila sredstva zaposlenika i tko je odgovoran za stečaj BHRT-a, kako bi se kaznili oni koji su prekršili zakon”.

Članica Nezavisnog sindikata radnika BHRT-a Neda tadić upozorila je i na činjenicu da uposlenicima nisu uplaćeni doprinosi osam godina, a radnici nisu primili ni plaću za mjesec prosinac. Brojni radnici su u strahu kako će preživjeti, platiti rate kredita i sl.

Predsjednica EFJ-a Maja Sever dodala je: ” Bosna i Hercegovina bi mogla postati jedina europska država bez javnog medija.” Prošlo je mjesec dana otkako je BHRT službeno bez sredstava, a političari još uvijek ne slažu rješenje. Moraju shvatiti da je ovo hitna situacija. Solidarišemo se s radnicima BHRT-a koji i dalje rade u ovoj teškoj situaciji .”

Predsjednik IFJ-a Dominique Pradalié rekao je: “ Stojimo uz radnike BHRT-a i pozivamo vladu da nešto poduzme. Javnost ima interes dobiti pristup jakim, kvalitetnim, neovisnim javnim medijima, a to ima svoju cijenu: pristojne plaće za sve radnike i sigurnost radnog mjesta .

0%