if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Riješen jedan od najvećih misterija zrakoplovne povijesti?

Nestanak pilotkinje Amelie Earhart u središnjem Pacifiku u srpnju 1937. godine, jedan od najvećih misterija zrakoplovne povijesti, možda je razriješen.

Naime, nakon nestanka Earhart prilikom njezinog pokušaja da obleti svijet, nastalo je mnoštvo teorija, no ostatke njezinog aviona tipa Lockheed 10-E Electra nitko do sada nije uspio locirati.

No, ovaj je tjedan tim američke kompanije “Deep Sea Vision” javnost obavijestio kako je sonarom na ogromnoj dubini od gotovo 5000 m u središtu Tihog Oceana otkrio nešto što oblikom prilično podsjeća na nestali zrakoplov, navodi CBS News.Potragu za nestalim zrakoplovom velikim je dijelom s 11 milijuna dolara financirao Tony Romeo, pilot i bivši američki obavještajac.

“Ovo je najuzbudljivija stvar koja mi se dogodila u cijelom životu, osjećam se kao 10-godišnjak koji traži skriveno blago”, rekao je medijima.Amelia Earhart je s pilotom Fredom Noonanom nestala 2. srpnja 1937. godine. Nakon dvije godine potrage proglasili su ih mrtvima, a sve potrage za ostacima njihovog aviona do sada nisu dale nikakve rezultate. Postojale su teorije kako su sletjeli na neki od pustih otoka, a građani iz tisućama kilometara udaljenih lokacija, poput Teksasa, Floride i Iowe, zaklinjali su se kako su preko radio signala uhvatili njihove očajničke pozive u pomoć.

Romeo, kojem su se u ekspediciji pridružila dva njegova brata koji su također piloti, rekao je za Journal da je njihova zrakoplovna stručnost pružila svježu perspektivu tijekom potrage.

“Uvijek smo smatrali da će to riješiti grupa pilota, a ne pomorci”, rekao je Romeo novinarima.

Konačna potvrda ovog otkrića moguća je samo ako se otkriveni objekt uspije pogledati iz još veće blizine kako bi se određeni detalji mogli usporediti s modelom koji se traži.

0%