if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

BiH najkorumpiranija zemlja u regiji

Transparency International (TI) objavio je svoj godišnji izvještaj o prisutnosti korupcije u zemljama Europske unije i zapadne Europe. Izvještaj, također, pokazuje da ovaj negativni trend jača širom europskog kontinenta.

Korupcija u zapadnoj Europi i Europskoj uniji je sve gora, prema riječima stručnjaka u ovoj oblasti, a posljednji izvještaj TI-ja pokazuje da se pogoršava te da je korupcija sve prisutnija. Najnoviji indeks percepcije korupcije (CPI) TI-ja je uzeo u istraživanje 180 zemalja, a izvještaj govori o nivou korupcije u javnom sektoru.

Prema izvještaju, stručnjaci i poslovni ljudi smatraju da je najmanje korumpirana zemlja na svijetu Danska, a slijede je Finska i Novi Zeland na drugom i trećem mjestu.

Usprkos dobrom plasmanu na ukupnoj listi, nekoliko demokracija visokog ranga, kao što su Švedska (82), Nizozemska (79), Island (72) i Velika Britanije (71), zabilježile su svoje najniže rezultate u godišnjem CPI-ju od kada TI i vodi ovu evidenciju, a to je od 2012. godine.

Zemlje sa najboljim učinkom, nadalje, bile su Danska (90), Finska (87) i Norveška (84), dok su najniže rangirane bile Mađarska (42), Rumunjska (46) i Bugarska (45).

Niže rangirane od njih je i Bosna i Hercegovina (34), na nešto boljoj poziciji je Srbija (36), Crna Gora (45), dok je Hrvatska zabilježila bolje rezultate po pitanju borbe protiv korupcije i rangirana je na mjestu (50). Također, u svim zemljama regije – uključujući BiH, a osim Hrvatske – bilježe nazadak u ovoj oblasti.

Od 31 zemlje u ovoj regiji, samo šest zemalja je značajno poboljšalo svoj rezultat od 2012. godine i to su: Češka (57), Estonija (76), Grčka (49), Latvija (60), Italija (56) i Irska (77) .

U poređenju sa njihovim rezultatima u CPI-ju za 2015., Austrija (71), Luksemburg (78), Švedska (82) i Velika Britanije (71) su značajno pali što znači da tamo koruptivne radnje u javnom sektoru bivaju sve prisutnije.

Poljska (54) je također zabilježila pad od sedam poena u proteklom desetljeću zbog “napora prethodne vladajuće stranke Zakon i red (PiS) da monopolizira vlast na račun javnog interesa”, navodi se u izvještaju. Također je naglašeno da je Grčka (49) dobila vrlo nisku ocjenu na listi za 2023. zbog svoje slabe nezavisnosti pravosuđa.

Međutim, čak i zemlje sa najboljim rezultatima imaju problema sa suzbijanjem korupcije u javnom sektoru, navodi se u izvještaju, uz napomenu da “imaju lošu evidenciju u procesuiranju kompanija koje plaćaju mito da bi osvojile strana tržišta”.

Ono do čeka je TI u svom izvještaju, također, došao jeste i saznanja da su informacije o koruptivnim radnjama vrlo šture i minimalno dostupne javnosti, tako i medijima.

0%