play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Vlak preko pola Europe

Europa posljednjih godina itekako radi na željezničkim linijama. Dovoljno je pročitati samo o svim mogućim linijama o kojima se piše, no tu nije kraj zelenim, održivim i udobnim putovanjima vlakom.

Kako donosi timeout.com, Leo Express, češki operater javnog prijevoza, planira uvođenje nove usluge koja će prijeći ogroman dio kontinenta – putujući sve od Belgije do Slovačke, s mnogo zaustavljanja po putu.

Da Česi misle ozbiljno, govori i činjenica kako su dostavili zahtjeve za dozvole belgijskom Regulatornom tijelu za željeznički promet za rutu od Ostendea do Bratislave, koja će voziti u oba smjera i trajati 19 sati.

Polaskom odmah nakon 6 ujutro vlak će stati u mnogim atraktivnim gradovima, uključujući Bruges, Bruxelles i Liège u Belgiji, prije prolaska kroz neke od najuzbudljivijih gradova Njemačke, uključujući Köln, Hannover, Leipzig i Dresden.

Nakon toga će putovanje nastaviti kroz Češku, uključujući zaustavljanje u Pragu, prije nego što put finalizira u Bratislavi između 1 i 2 ujutro sljedećeg jutra. Ukupno će napraviti gotovo 50 zaustavljanja. Prijedlog za liniju Ostende – Bratislava još uvijek prolazi fazu odobrenja, a odluka ovisi o pristupu belgijskoj infrastrukturi.

No ako sve krene prema planu, 2024. je dobro krenula jer bi za nekoliko mjeseci moglo biti ucrtano još nekoliko atraktivnih linija na europskim željezničkim prugama.

0%