if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Mirovine za siječanj bit će uvećane za 5%

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objavio je da je Vlada FBiH donijela zaključak o akontativnom povećanju mirovina za 2024. godinu, te da će uvećane siječanjske mirovine biti isplaćene već 5. veljače ove godine. 

Riječ je o usklađivanju koje se, podsjetio je ministar Delić, u skladu sa Zakonom o MIO/PIO-u, vrši redovno godišnje, svakog 15. travnja, a nakon što Federalni zavod za statistiku objavi podatak o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini. 

Prema dostupnim podacima o kretanju bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) i indexa potrošačkih cijena (CPI), procjena je da bi se postotak redovnog usklađivanja mirovina počev od 01.01.2024. godine trebao kretati u postotku od 6% do 7%.

“Mirovine uvećane na ovaj način isplaćivale su se u travnju, retroaktivno od siječnja, a formula za izračun je da 50 posto iznosa dva navedena parametra u zbroju daju iznos usklađivanja. Ukoliko bude odstupanja u zbroju ova dva iznosa prilikom objave službenih podataka u travnju mjesecu, razlika u mirovinama od siječnja do travnja, nastala po ovom osnovu, isplatiti će se umirovljenicima u travnju mjesecu”, najavio je ministar Delić. 

Uzimajući u obzir posljedice globalne inflacije i materijalni položaj umirovljenika federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se u petak sa direktorom Federalnog Zavoda PIO/MIO Halilom Subašićem s kojim je dogovorio da se, u skladu sa članom 79. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, omogući akontativno usklađivanje mirovina počev od 01.01.2024. godine. Upravni odbor Zavoda donio je ovu odluku u petak, Vlada prihvatila i izglasala na elektronskoj sjednici.

“Na današnjoj elektronskoj sjednici donesen je zaključak kojim se odobrava akontativno usklađivanje mirovina u skladu sa članom 79. Zakona o MIO/PIO, u postotku od 5,0%, a što je u skladu sa planiranim i raspoloživim sredstvima Federalnog zavoda PIO/MIO za ovu godinu”, izjavio je Delić.

Napominjemo da je akontativno usklađivanje mirovina izvršeno i prošle godine, počev od 01.01.2023. godine, a u travnju 2023. godine izvršeno je i konačno usklađivanje mirovina, u skladu sa zakonom propisanim parametrima objavljenim od strane Federalnog zavoda za statistiku, što će biti slučaj i ove godine, priopćeno je iz resornog ministarstva. 

Mirovine se usklađuju akontativno za 5%, osim najviših mirovina ostvarenih po Zakonu počev od 01.03.2018. godine i mirovina ostvarenih u 2024. godini, sa izuzetkom minimalnih i zajamčenih mirovina.

0%