play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Konaković pozdravio presudu u aferi “Respirator”

Nakon što je donesena konačna odluka u aferi “Respirator” reakcije se ne smiruju . Bakir k Sebija Izetbegović su u panici jer gube političku premoć i brane Novalića.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lider stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković osvrnuo se na društvenim mrežama na najnovija dešavanja u vezi s aferom “Respiratori”.

Nabrojao je slučajeve u kojima se terete sadašnji ili bivši dužnosnici iz vlasti i drugih oblasti. Podsjetio je da su bivši direktor OSA-e i predsjednik Suda BiH u pritvoru jer su, prema navodima i dokazima Tužiteljstva, koristili pravosudni sustav za obračun i pritisak na političke neistomišljenike, te da optužnice protiv bivših načelnika, gradonačelnika i ministra obrane za nelegalnu prodaju oružja i još ponešto. Potom se osvrnuo i na presudu u slučaju “Respiratori” kazavši kako su “bivši premijer Vlade FBiH, direktor Civilne zaštite i vlasnik privatne tvrtke osuđeni za zlouporabu položaja i kriminal prilikom nabave neadekvatnih respiratora. “

“Međutim, predmet “Respiratori” je drugačiji od ostalih. Opskrba respiratorima tijekom pandemije trebala je pružiti nadu i spas onima koji se bore s iznenadnom kugom, a nada je bila potrebna i njihovim obiteljima. To su izvanredne okolnosti, borba za život u vrijeme katastrofe. Nitko normalan ili običan lopov ne može ukrasti u takvim okolnostima. Promijenili su ugovor o nabavi koji su potpisali, a onda u to unijeli krivotvorene respiratore koji ne štede i ne liječe. Dali su lažnu nadu, niste ponudili spas, umjesto spasa ponudili su laži ljudima koji se bore za svoje živote i svoje obitelji.

Da su znali da ne vrijede potvrđuju i poruke iz poznate grupe “GENSEK”, preko koje je išao dogovor oko nabavke opreme. Jedna od poruka koju je tajnik Kalajdžić napisao premijeru Novaliću bila je: “Šefe, razgovarajte direktno sa Srbijom o cijeni respiratora.” Ali kada su stigli respiratori, Kalajdžić je poslao novu poruku: Seb. zove, loši respiratori”. Nakon što je pokrenuta istraga, u pokušaju da zaštite svoj kriminal, priključili su veliki broj pacijenata na loše i neispravne respiratore, Hayat je objavio slike koje je kasnije izbrisao, a predsjednik SDA je na televiziji rekao da “zna iz prve ruke da ljudi su povezani i dišu” , odgovorno je rekao “iz prve ruke” da su dobri i da pomažu. Tu je bio i dopis anesteziologa, koji je kasnije glavom bez obzira pobjegao iz KCUS-a u Opću bolnicu.

I tada su hrabri ukazivali na sve to, a sustav je “isušen” pritiscima kroz koruptivnu osovinu u pravosuđu, a režimski mediji to prate dirigiranim izvješćima. Danas, kada smo demontirali tu koruptivnu hobotnicu, njihova najgora nedjela isplivavaju na površinu. Afera “Respiratori” dobila je epilog prvog dijela vezanog za lopove. Mora dobiti i epilog drugog dijela, priče o ljudskim životima i nehumanom odnosu prema pojedincima. Bitno je napomenuti da se dotični respiratori danas nalaze u jednom ćošku jednog podruma na KCUS-u, te da su tamo brzo stigli nakon farse ispravnosti. Dobro su znali što rade, a ipak su to radili beskrupulozno. Nisu očekivali kolaps sistema koji ih štiti od svih nedjela, zato je ključno da smo takav sistem srušili”, naveo je Konaković.

Istaknuo je i da su ulaskom u javna poduzeća u vlasništvu Federacije BiH “u kratkom roku otkrili kriminal u Autocestama (za osnovni ugovor 75 milijuna KM, naknadni radovi, još 100 milijuna KM). zbog “geologije”), JP Elektroprivreda (ugovori s privatnicima u 4 rudnika iz koncerna u iznosu od 150 milijuna KM za usluge koje su rudnici sami morali realizirati).

“Naravno, tvrtke su bliske ili čak u vlasništvu tajkuna koji su kupovali svašta u bosanskom klubu kako bi zadržali aktualnu vlast. JP EP u tom razdoblju u minusu 67 milijuna na kraju godine), Agencija za upravljanje oduzetom imovinom i neki drugi. Brzo ćete saznati kakva je situacija u BH Telecomu iz koje se vidi kako „zaštitari“ i „domoljubi“ upravljaju javnim dobrima. Na svakom smo koraku najavljivali kriminal, slabljenje države i njezinih institucija, stranački interes prije svega i sve ono što SDFA radi. Sve se potvrđuje”, kazao je Konaković.

Podsjetimo, Apelaciono odjeljenje Suda BiH u cijelosti je potvrdilo prvostupanjsku presudu u predmetu “Fadil Novalić i drugi”. poznatiji kao “Respiratori” , kojom su Fadil Novalić osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine, Fahrudin Solak na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 6 godina, Ikret Hodžić na kaznu zatvora u trajanju od 5 godina, te pravna osoba “FH Srebrena malina” novčanu kaznu u iznosu od 200.000,00 KM.Fikret Hodžić sinoć je u intervjuu za Face ustvrdio da je “ optužen za nešto za što mu se nije sudilo” te da je “mogao proći bez kazne, ali nije htio lagati”.

0%