play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

EU tjera Apple na promjene

Nakon što su morali prihvatiti USB-C, Apple se sada u Europi mora još više otvoriti i dozvoliti zamjenske trgovine aplikacijama na uređajima, ali i dopustiti pune verzije alternativnih tražilica.

Apple je sinoć najavio ogroman niz promjena u radu svog operativnog sustava iOS od verzije 17.4 kako bi mogli biti u skladu s europskim pravilima koja stupaju na snagu od ožujka.

Nakon što su ih prisilili da ugrade i USB-C, Apple će sada po prvi puta dozvoliti trgovine trećih strana na iPhoneu i iPadu, ali su najavili i rezanje  naknada u vlastitoj trgovini.Europska regulativa (DMA) tjera Apple na otvaranje i neke od najznačajnijih promjena u poslovanju i načinu prodaje aplikacija i igara u proteklih 15 godina.

Korisnicima Iphone uređaja nove promjene će donijeti više izbora u kupnji aplikacija, a programeri će imati više fleksibilnosti u tome kako se predstavljaju korisnicima. Naime, ono što je već godinama standard na android uređajima, sada će postati praksa i za iOS uređaje. Korisnici će s vanjskih web stranica moći skinuti druge trgovine s aplikacijama, osim AppStorea, te ih tako instalirati na svoje uređaje kao samostalne aplikacije koje će imati dozvolu da instaliraju aplikacije koje one nude.

Korisnici će sada moći instalirati i punu verziju alternativnih tražilica na svoje uređaje, ali također samo EU. Naime, od početka AppStorea, Apple je dao dozvolu drugim browserima, ali su svi morali koristiti WebKit engine kao podlogu na kojoj se baziraju. WebKit je tehnologija ispod Appleova Safarija, a s druge strane Chromium je engine na kojem se temelji Google Chrome. No, tu je cijeli niz drugih, Edge, Opera, Arc, Gecko (Mozilla Firefox). S novim promjenama, sada će svatko moći koristiti i drugu tehnologiju koja će morati zadovoljiti određena Appleova pravila kako bi dobili pristup značajkama kao što su Passkeys.

Uz to, Apple će srezati naknadu za transakcije u aplikacijama sa 30 na 17 posto, a nekim developerima koji imaju prava na programe popusta i sa 15 na 10 posto.

Apple tvrdi da danas 3 posto developera u EU plaća 30 posto naknade, a njih 9 posto plaća smanjenu naknadu. Ostali, tvrde, ne plaćaju ništa.

Programeri će također moći nudi i alternativne načine plaćanja, koji se ne oslanjaju na Appleov sustav i za to neće uzimati naknade i provizije. 

0%