play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Usvojen proračun za 2024. godinu

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je predlagaču, Vladi, proračun FBiH za ovu godinu u iznosu od blizu 7,5 milijardi KM.

Prvo je suglasnost dao jučer Predstavnički dom na sjednici, a danas i Dom naroda na izvanrednom zasjedanju. Podrška oba doma znači da proračun može stupiti na snagu po objavi.

Uporedo s proračunom, oba doma su većinom glasova odobrili i prateći akt, Zakon o izvršenju proračun FBiH za 2024.

Također su dali suglasnost na financijske ovogodišnje planove Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje i Zavoda za zapošljavanje, kao i na procjene planova navedenog drugog federalnog zavoda za 2025. i 2026.

Federalni ministar financija Toni Kraljević, podsjećajući da je ukupni ovogodišnji proračunski iznos 7.474.800.209 KM, navodi i da je ovo najveći proračun ikad u Federaciji, za pola milijarde KM veći u odnosu na prošlogodišnji.

– Prvi put su izdvojena sredstva za novorođenčad u Federaciji. To je novi transfer Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u ukupnom iznosu od 16 milijuna KM, koji se odnosi na jednokratnu novčanu pomoć za svako novorođeno dijete. Nadamo se da će u narednim godinama ova cifra imati trend rasta – rekao je novinarima jučer Kraljević.

U stavci predviđenoj za Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, deset milijuna KM namijenjeno je za pomoć parovima bez djece za postupke biomedicinski potpomognute oplodnje.

Po ministrovim riječima, predviđeno je više novca i za usklađivanje mirovina u skladu sa zakonskim propisima.

– Naknade za boračke kategorije, po različitim osnovama su uvećane za 9,6 milijuna KM, kao i za neratne invalide, civilne žrtve rata, za projekte namijenjene ovim kategorijama, tako da je za ove kategorije ukupni rast izdvajanja 57,7 milijuna KM – istaknuo je Kraljević.

Kreditna linija putem Razvojne banke uvećana je za pet milijuna KM za stambeno zbrinjavanje mladih te sad ukupno iznosi 20 milijuna KM.

U oblasti poduzetništva, ministar napominje da su u parlamentarnoj proceduri dva zakona – o poduzetničkoj infrastrukturi i o poticaju razvoju malog gospodarstva. Te dvije stavke su značajno uvećane, za 18,4 milijuna KM, čime će biti značajno povećana konkurentnost obrta u FBiH te malih i srednjih poduzeća.

– Kapitalni transferi prema općinama, gradovima i lokalnim zajednicama su uvećani za 50 milijuna KM. To je ujedno i prilika da se za značajan dio infrastrukturnih projekata jedinica lokalne samouprave osiguraju i dodatni izvori financiranja. Za izgradnju sportske infrastrukture planirali smo 18 milijuna KM i sve jedinice lokalne samouprave imat će pojednako prava aplicirati za ta sredstva kada bude objavljen javni poziv – naveo je Kraljević.

Za Fond solidarnosti, kako je naveo ministar, planirano je 50 milijuna KM. To je dosad najveći iznos za ovaj fond, uvećan u odnosu na prošlogodišnje izdvajanje za 16,5 milijuna KM.

Transferi za podršku poljoprivredi su povećani za 11 milijuna KM u odnosu na 2023.

Zatim ukupni transferi  Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije veći su za 13,2 milijuna KM, kao i tekući transferi Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta za 18,4 milijuna KM, obrazložio je ministar Kraljević.

Osim izvanrednu sjednicu na kojoj su odobreni proračun i navedeni drugi akti, Dom naroda je danas održao i redovnu, u čijem je toku usvojen federalni zakon koji je odranije kolokvijalno u javnosti nazvan ‘zakonom o registraciji osuđenih pedofila’.

Puni naziv ovog akta je Zakon o posebnom registru osoba pravosnažno osuđenih za kaznena djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

0%