play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Sarajevo ponovno među najzagađenijim gradovima na svijetu

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, ponovo je u samom vrhu liste svjetskih gradova sa najzagađenijim zrakom, pokazuju podaci portala “IQAir”.

Sarajevo je trenutno drugo na listi najzagađenijih gradova, a kvalitet zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ocijenjen je kao “vrlo nezdrav”, sa indeksom kvaliteta 263.

Na vrhu liste se nalazi Dhaka (Bangladeš) čiji indeks kvaliteta iznosi 288, dok je teći Delhi (Indija) sa indeksom 243.

Švicarski “IQAir” ima više od 10.000 mjernih stanica širom svijeta i prikazuje kvalitete zraka širom svijeta.​​​​​​​​​​​​​​

Prema njihovim podacima koncentracija PM2,5 u Sarajevu je trenutno 43 puta veća od godišnje referentne vrijednosti kvaliteta zraka Svjetske zdravstvene organizacije.

Pored Sarajeva zrak je danas vrlo nezdrav u Ilijašu gdje indeks kvalitete iznosi 242, te u Kaknju (207). Zrak je nezdrav i u Visokom (194), Zenici (193), Travniku (178), Livnu (158) i Maglaju (168).

Tijekom zimske sezone u Sarajevu i pojedinim gradovima u BiH gotovo svakodnevno dolazi do prekoračenja dozvoljene koncentracije lebdećih čestica, a kao najveći uzročnici zagađenja navode se industrijska postrojenja, promet, spaljivanje otpada, te individualna ložišta.

0%