play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Predstavnički dom prihvatio Prijedlog proračuna FBiH za 2024.

Predstavnički dom Federalnog parlamenta prihvatio je jučer na sjednici većinom glasova Prijedlog proračuna FBiH za 2024. godinu. Prihvaćen je i Prijedlog zakona o izvršenju proračuna.

Tijekom zastupničke rasprave, opozicija je zamjerala predlagaču što je proračun predložen po hitnom postupku jer, prema tim navodima, nije bilo dovoljno vremena za analizu budući da je proračunski akt dostavljen zastupnicima samo 24 sata prije ove sjednice.

Parlamentarna većina je tvrdila da je predloženi proračun kvalitetan i da predlagač, Vlada FBiH, prvi put uvodi i neke stavke kojih nije bilo u proračunima prethodnih godina, poput iznosa čija namjena je na tragu podrške pronatalitetnim mjerama u Federaciji.

Pojedinci iz redova parlamentarne većine naglašavali su da je predviđen i transfer za znanstvena istraživanja, čemu nije posvećivano dovoljno pažnje prije, kako su rekli.

Zastupnici su podnijeli ukupno 26 amandmana na tekst proračuna, ali nisu dobili većinsku podršku. Da bi proračun stupio na snagu, neophodna je i podrška Doma naroda, čija sjednica je sazvana za ovaj četvrtak.

Ovogodišnji proračun je Federalna vlada predložila u iznosu od 7.474.800.209 KM, najvećem dosad i za pola milijarde KM većem u odnosu na prošlogodišnji proračun, što je novinarima potvrdio i ministar financija Federacije Toni Krajević.

– Prvi put su izdvojena sredstva za novorođenčad u Federaciji. To je novi transfer Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u ukupnom iznosu od 16 milijuna KM, koji se odnosi na jednokratnu novčanu pomoć za svako novorođeno dijete. Nadamo se da će u narednim godinama ova cifra imati trend rasta – rekao je Kraljević.

U stavci predviđenoj za Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, deset milijuna KM namijenjeno je za pomoć parovima bez djece za postupke biomedicinski potpomognute oplodnje.

Po ministrovim riječima, predviđeno je više novca i za usklađivanje mirovina u Federaciji u skladu sa zakonskim propisima.

– Naknade za boračke kategorije, po različitim osnovama su uvećane za 9,6 milijuna KM, kao i za neratne invalide, civilne žrtve rata, za projekte namijenjene ovim kategorijama, tako da je za ove kategorije ukupni rast izdvajanja 57,7 milijuna KM – istaknuo je Kraljević.

Kreditna linija putem Razvojne banke uvećana je za pet milijuna KM za podršku stambenom zbrinjavanju mladih te sad ukupno iznosi 20 milijuna KM.

U oblasti poduzetništva, ministar napominje da su u parlamentarnoj proceduri dva zakona – o poduzetničkoj infrastrukturi i o poticaju razvoju malog gospodarstva. Te dvije stavke su značajno uvećane, za 18,4 milijuna KM, čime će biti značajno povećana konkurentnost obrta u FBiH te malih i srednjih poduzeća.

Za Fond solidarnosti, kako je kazao ministar, planirano je 50 milijuna KM. To je dosad najveći iznos za ovaj fond, uvećan u odnosu na prošlogodišnje izdvajanje za 16,5 milijuna KM.

Transferi za podršku poljoprivredi su povećani za 11 milijuna KM u odnosu na 2023.

Ukupni transferi Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije veći su za 13,2 milijuna KM, kao i tekući transferi Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta za 18,4 milijuna KM, obrazložio je ministar Kraljević.

0%