if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

FBiH: Od karcinoma grlića materice godišnje oboli oko 150 žena

U Federaciji BiH /FBiH/ od karcinoma grlića materice godišnje oboli oko 150 žena, a umre ih oko 60 – što nije zanemariv broj, priopćenoje iz federalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Ključni uzročnik ovog karcinoma je humani papiloma virus /HPV/, dok je imunizacija protiv HPV-a ključna mjera za sprečavanje karcinoma grlića materice, ali i drugih karcinoma i genitalnih i negenitalnih bradavica koje se javljaju kod velikog broja stanovništva.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez rekao je na simpozijumu “Ujedinjeni za zdravlje – mjesec borbe protiv karcinoma grlića materice”, da je Ministarstvo na prioritetnu listu stavilo uvođenje preventivnih programa.

“Jedan od programa prevencije koji smo nedavno započeli je imunizacija protiv humanog papiloma virusa. O učinkovitosti cjepljenja protiv HPV-a najbolje govori da će do otprilike 2033. godine Australija biti jedna od prvih zemalja koja će potpuno iskorijeniti karcinom grlića materice”, istaknuo je Čerkez.

Prema njegovim riječima, cjepiva koje se upotrebljavaju u FBiH su sigurne i provjerene, a upotrebljavaju se u cijelom svijetu.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić rekao je da građane treba dodatno informirati, posebno kada je u riječ o imunizaciji koja je u FBiH dostupna, efikasna i besplatna.

Na simpozijumu u Ljubuškom rečeno je da Zavod nabavlja izuzetno skupa cjepiva protiv HPV-a, za obje doze sa razmakom od šest mjeseci, kao i da je program imunizacije protiv HPV-a u FBiH započeo je 2022. godine

0%