play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Zbog necijepljenja protiv ospica prijeti epidemija

Epidemija ospica proglašena je u nekoliko regija Bosne i Hercegovine, ali i regije. O trenutnoj situaciji za N1 je govorila članica BHAAAS-a Aida Ramić Čatak.

“Dakle, prema podacima koje pratimo, situacija se doista mijenja iz dana u dan. Ono što je trenutno najviše alarmantno je Tuzlanski kanton i Živinice. Dakle, situacija se zakomplicirala ne samo povećanjem broja djece oboljele od ospica, već postoji i kombinacija djece zaražene kombinacijom virusa. Počelo je s prvih 12 slučajeva početkom ove godine, zatim sa 17. Trenutno je podatak negdje oko 48 zaražene djece, 29 je hospitalizirano.” kazao je Ramić Čatak.

“Pretpostavka je da imamo negdje između 70 i 75 djece zaražene ospicama na području Tuzlanskog kantona, najviše Tuzle i Živinice. Prema podacima, radi se o djeci koja su većinom u dobi od 1 do 4 godine, rjeđe od 5 do 9 godina. Dakle, upravo u razdoblju kada treba primiti prvu dozu cjepiva protiv ospica, evidentno je najveći broj slučajeva necijepljene djece. , odnosno odluka roditelja da odgode cijepljenje.” dodala je.Ramić Čatak je napomenula da je imunizacija i cijepljenje čin odgovornog roditeljstva.

“Sukladno Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti, naredio je i provođenje obvezne imunizacije. Naime, o cjepivu koje spada u redoviti program cijepljenja, djeca bi trebala primiti ovo MMR cjepivo koje štiti od ospica, rubeole i hripavca u razdoblju od prve godine života, dakle 12 mjeseci. A drugi se prima prije polaska u školu. Naravno, događa se da u određenim situacijama roditelji iz određenih razloga odgađaju cjepivo, ali zdravstveni sustav omogućuje da se djeca cijepe protiv ospica i nakon godinu dana.” rekla je.

Za one koji odugovlače ili za one koji iz nekog razloga nemaju dovoljno povjerenja. Zašto je važno da se djeca cijepe?

“Kao i kod svakog oblika cijepljenja, pogotovo kod nas kod ospica. Dakle, ovo je specifična situacija, virusne bolesti nemaju adekvatnu terapiju. Dakle, radi se konkretno o jednoj vrsti ospica, virusnoj infekciji koja se vrlo lako prenosi i širi među djecom. Podaci govore da jedna zaražena osoba može zaraziti između 15-20 osoba u okruženju, da se virus može prenositi oko 2 sata u vanjskoj sredini između nositelja bolesti, da može uzrokovati vrlo tešku kliničku sliku, a kada dogodi se bolest, a dijete nije cijepljeno, nemamo puno izbora. Možemo djelovati samo simptomatski, odnosno liječiti simptome, ali prave terapije nema. Zato apeliramo da ako kroz redovni program cijepljenja imamo na raspolaganju nešto što se zove tehnologija, nešto što se zove tehnološki napredak i pobjeda medicine nad zaraznim bolestima, ako roditeljima osiguramo besplatna, dostupna, učinkovita i sigurna cjepiva, smatraju da je odluka o cijepljenju djece čin odgovornog roditeljstva, jer je to jedini učinkovit način zaštite od zaraznih bolesti.” zaključila je Ramić Čatak.

Različiti izvori informacija utječu na roditelje kada se odlučuju na cijepljenje svoje djece. Ramić Čatak je apelirala na roditelje da se o cijepljenju i kvaliteti cjepiva informiraju kod nadležnih stručnjaka. Pozvala je roditelje da se vrate zdravstvenim radnicima kao izvoru informacija. Ramić Čatak je kao jedan od otežavajućih faktora prilikom imunizacije navela nedostatak zdravstvenih radnika, posebno pedijatara.“Ne znam kako će zdravstveni sustav preživjeti ako se ovakav trend nastavi, kadrovi se moraju proizvoditi planski. zaključila je.

0%