if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Popušta li Apple novim zahtjevima EU?

Dobiju li Appleovi prijedlozi zeleno svjetlo, Europska komisija će ih usvojiti i zakonski zahtijevati od Applea da provede promjene. Ogluše li se, kazne idu i do 10 posto ukupnog prihoda.

Nastojeći udovoljiti europskim regulatornim tijelima, Apple je pristao dati konkurentima mogućnost pristupa i interoperabilnosti s njegovom tehnologijom beskontaktnog plaćanja.posterApple Pay, značajka mobilnog novčanika te tvrtke, omogućuje korisnicima kupnju jednostavnim kuckanjem po iPhoneu, koji rade na Appleovom operativnom sustavu iOS.

Budući da isključivo Apple kontrolira ovaj operativni sustav, programerima mobilnih novčanika trećih strana prethodno je bio ograničen pristup njegovoj tehnologiji plaćanja.

Tijekom 2022. godine Europska komisija utvrdila je kako – pošto je Apple Pay jedina opcija dostupna korisnicima iPhonea – ‘takvo isključivo ponašanje može ograničiti konkurenciju na tržištu mobilnih novčanika na uređajimas iOS-om’. Kako bi odgovorio na prigovore Komisije, Apple je predložio niz mjera.

Tako će, primjerice, omogućiti razvojnim programerima trećih strana pristup tehnologiji mobilnog plaćanja, pružiti nove značajke za korisnike kao što su zadane postavke preferiranih aplikacija za plaćanje i primijeniti ‘nediskriminatorne kriterije prihvatljivosti’ za konkurentske programere.

Komisija je objavila kako će promjene ostati na snazi 10 godina. Također je zatražila povratne informacije o rješenjima koja je predložio Apple.Dobiju li prijedlozi zeleno svjetlo regulatora za tržišno natjecanje, Komisija će ih usvojiti i zakonski zahtijevati od Applea da provede promjene. Ako ih se neće pridržavati, mogli bi se suočiti s kaznom do 10 posto ukupnog prihoda.

Apple se također suočava s pritiskom antimonopolskih regulatora u SAD-u, budući da Ministarstvo pravosuđa navodno podupire slučaj protiv te tvrtke

0%