play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Studenti u BiH će novim zakonom moći raditi do 6 mjeseci

Po prvi puta zakonski se uređuje pitanja studentskog rada u BiH. Dopunom Zakona o radu omogućava se legalni rad studenata tijekom školovanja do 180 dana u godini.

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike utvrdila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu kojim se regulira privremeni i povremeni rad studenata. Ovim izmjenama studenti će moči legalno biti prijavljeni kod poslodavca i raditi do 180 dana tijekom jedne godine.

Za portal “Avaza“ ministar rada i socijalne politike Adnan Delić (NiP) ističe da će studenti na ovaj način moći raditi do 180 dana, odnosno šest mjeseci u toku jedne kalendarske godine. Naglašava da su u tekst Zakona ugrađeni svi mehanizmi zaštite na radu, što podrazumijeva i da studenti ne smiju biti angažovani na poslovima povećanog rizika.

Smanjenje malverzacija

– Ovom dopunom Zakona o radu omogućava se legalan rad studentima, te stjecanje radnih navika tokom školovanja, što će im poboljšati položaj na tržištu rada nakon završetka obrazovanja. Također im se omogućava i stjecanje vlastitih prihoda, što predstavlja rasterećenje roditelja, ali i samih studenata tokom školovanja, te doprinosi osjećaju vrijednosti i doprinosa, te razvoja ličnog, profesionalnog i društvenog segmenta – kaže Delić za “Avaz“.

Posladavci će moći jednostavno angažirati studente za obavljanje poslova za koje se ne isplati zaposliti radnike u stalni radni odnos. Pore toga, smanjit će se broj malverzavija ir ada na crno.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Imran Pašalić pozdravlja ovakvo rješenje.

– Za studente je značajno da mogu ostvariti i praktični dio te da mogu biti uključeni u proces rada prije završetka fakulteta da bi mogli kasnije lakše pronaći zaposlenje, jer na većini poslova se traži iskustvo koje je za redovne studente trenutno skoro pa nemoguće pronaći. Problem je predstavljalo to što ovo nije bilo pravno regulisano i studenti kao radnici nisu mogli ostvariti nikakva prava – naglašava Pašalić za portal “Avaza“.

0%