if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Što naslijeđujemo od majke, a što od oca?

Ona ima osmijeh na oca, on je naslijedio mamine oči – sve su to stvari koje obično čujemo kada poredimo djecu s njihovim roditeljima.

Međutim, postoje osobine za koje možda ne znate od koga potječu.

Majčina mudrost

Radi se o inteligenciji. Obično se kaže da su žene mudrije i, iako to može biti istina ili ne, činjenica je da svoju pamet nasljeđujete od majčinih gena. 

Metabolizam

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Nature Communications, sposobnost mršavljenja i održavanja zdravog metabolizma dolazi također od majke.

Kilogrami viška

Međutim, ista ta studija otkriva da možete kriviti svog oca ako se malo udebljate. Iako, naravno, sve ovisi o drugim faktorima kao što su način na koji se hranite i vaš stil života.

Pubertet

Genetika oba roditelja ima ulogu u pubertetu, no istraživanje koje je objavio New England Journal of Medicine ukazuje na to da morate zahvaliti ocu ako uđete u pubertet ranije od ostatka vaših školskih kolega.

Obiteljska anamneza

Obiteljska anamneza je važna kako biste znali hoćete li kasnije u životu imati demenciju, naročito obitelj s majčine strane.

Rizici od Alzheimerove bolesti

Prema rezultatima istraživanja objavljenim u Biological Psychiatry, genetski rizici povezani s Alzheimerovom bolešću prvenstveno dolaze od majke.

Plodnost dolazi od oca

Vjerovali ili ne, na plodnost žene može utjecati gen naslijeđen od oca.

Genetska disfunkcija

U istraživanju, objavljenom u Scienceu, genetska disfunkcija koju prenosi otac mogla bi utjecati na jajne ćelije žene, čineći je neplodnom.

Fokus

Ako imate problema s koncentracijom, majčini bi geni mogli biti zaslužni za to.

Serotonin

Ako je vaša majka imala niže razine serotonina, veća je vjerojatnoća da ćete razviti poremećaje povezane s nedostatkom pažnje, prema istraživanju objavljenom u JAMA Psychiatry.

Šanse nisu baš 50/50

Naravno, vaš spol je definiran vašim genima, ali obitelj vašeg oca mogla bi igrati ulogu u tome.

Braća i sestre

Studija objavljena u Evolutionary Biology pokazuje da ako muškarac ima više braće ili više sestara, to može utjecati na djecu koju će on imati.

Dlake

Istraživanje provedeno za studiju koju je objavio PLoS Genetics pokazalo je da bi smanjenje gustoće kose moglo biti rezultat oba roditelja, donosi MSN.

0%