if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Predstavljen Samsung Galaxy S24

Samsung je u ekskluzivnoj suradnji s Googleom u Galaxy S24 seriji omogućio novim neke zgodne i korisne AI usluge poput prevođenja u realnom vremenu u pozivima i chatovima te novi atraktivni način pretraživanja.

Nova godina u tehnološkom svijetu odmah je počela žustro s nizom novih proizvoda, a na tržištu pametnih telefona Samsung je pohrlio nikad ranije dosad predstaviti svoje nove adute iz hvaljene Galaxy serije. U kalifornijskom gradu San Joseu imao sam priliku isprobati novi Samsungov mobitel Galaxy S24 Ultra – najjači model iz serije u kojoj su još predstavljeni Galaxy S24 i Galaxy S24+.

Lani je cijeli svijet pratio uspon ChatGPT generativne umjetne inteligencije, a na tom valu Samsung je sada plasirao svoje nove uređaje osnažene značajkama umjetne inteligencije i u vlastitoj proizvodnji, ali i u ekskluzivnoj suradnji s Googleom koji je u Galaxy S24 seriji omogućio upravo novim Galaxy mobitelima neke zgodne AI usluge poput prevođenja u realnom vremenu u pozivima i chatovima. Također, demonstrirano je novo iskustvo pretrage koje korisnicima donosi jednostavnije i intuitivnije pretraživanje koje kombinira klasični Googleov search s općim poimanjem iskorištavanja generativne umjetne inteligencije kao osobnog pomoćnika i suputnika na putovanjima i svakodnevnim aktivnostima.

Samsung nije zaboravio ni na važnost kamere pa su već hvaljene zum mogućnosti doživjele novi iskorak i kvalitetnije zumiranje s više oštrih detalja. U tom dijelu ostvarene su i određena hardverska poboljšanja, a najočitija su u kvalitetnije, i oštrijem zumu zahvaljujući većem glavnom telefoto senzoru (50 MP u odnosu na 10 MP). Samsung se također hvali kako je poboljšano i fotografiranje i snimanje video u uvjetima slabijeg osvjetljenja, no za tako nešto ću ipak trebati se uvjeriti i u situaciji snimanja koncerta po noći ili u dvorani s umjetnim svjetlima.

U ovom tekstu proći ću prva isprobavanja nekoliko novih značajki koje Samsung donosi u Galaxy seriji, posebice na Galaxy S24 Ultra. Što se prevođenja tiče nove usluge podijeljene su u tri osnovna dijela. Prvi dio je simultano prevođenje tijekom telefonskog poziva. Ovo sam imao priliku isprobati uživo i prvi dojam nije najbolji jer ono što prvo zamijetite jest kašnjenje glasovnog odgovora što može biti nepraktično. Također, automatizirani odgovor je nekako pretih pa sam više pratio tekstualnu verziju prijevoda na moj glasovni upit. Ovu uslugu aktivirate kroz integriranu aplikaciju za uspostavljanje poziva. Potrebno je prvo aktivirati zvučnik, a potom izabrati značajku “Live translate”.

Kad se poziv uspostavi osim glasovnih odgovora dobivate i tekstualni zapis vašeg upita, kao i odgovora, na oba jezika. Treba istaknuti da je ova usluga dostupna od danas na Galaxy S24 seriji na 13 jezika (engleski, korejski, španjolski, njemački, japanski…) iako se postupno planira proširenje liste jezika (za sada nema informacija kada bi i hoće li hrvatski jezik postati dostupan). Ovo bi mogao postati vrlo koristan alat jednom kada se usavrši i ubrza odgovor, kao i proširi lista jezika.

No, ono što već funkcionira brzo je Galaxy “Prevoditelj” (Interpreter). Ovu uslugu najbrže pronađete u gornjem izborniku značajki (dvostrukim povlačenjem) na zadnjoj paleti ponuđenih opcija. Dobijete podijeljeni ekran namijenjen za brzi prevođeni razgovor između dvije osobe koje stoje jedan pored drugi – svatko s jedne strane mobitele izgovara svoje rečenice, a Galaxy AI “Prevoditelj” odmah tipka prijevod i to dosta dobro hvata i prevodi. Super je što ova usluga radi i kada niste spojeni na internet i kada imate isključene mobilne podatke. Dakle, možete je koristiti i u avionu i tako razgovarati s nekim strancem čiji jezik ne poznajete.

Treća stavka je značjka “Chat Assist” koju možete aktivirati unutar drugih aplikacija a pomaže vam u prijevodu poruka pa čak i u usavršavanju tonova razgovora, bilo da želite nešto na brzinu prevesti u formalnijem tonu, ili poslati neku otkačenu poruku prijateljima. AI ugrađen u Samsung tipkovnicu također može prevoditi poruke, e-poštu i više u stvarnom vremenu na 13 jezika. U automobilu će Android Auto automatski sažeti dolazne poruke i predložiti relevantne odgovore i radnje, poput slanja nekome vašeg predviđenog vremena dolaska, tako da možete ostati povezani dok ste usredotočeni na cestu.

Samsung je ostvario i posebnu suradnju s Googleom te po prvi puta donosi uslugu “Circle to Search” – zaokruži za pretragu. Dugim pritiskom na početni gumb možete kružiti, označavati, bilježiti ili dodirivati bilo što na zaslonu uređaja Galaxy S24 kako biste vidjeli korisne rezultate pretraživanja visoke kvalitete.

Ako vidite neku zanimljivu znamenitost u pozadini objave vašeg prijatelja na društvenim mrežama ili iznenađujuću zabavnu činjenicu na YouTube Shorts, možete brzo saznati više – bez napuštanja aplikacije u kojoj se nalazite. I ovisno o tome gdje se nalazite, za određena pretraživanja moći ćete vidjeti generativne preglede koje pokreće AI, a koji pružaju korisne informacije i kontekst prikupljen s cijelog weba te postavljati složenija i detaljnija pitanja.

Pojednostavljeno rečeno – možete zaokružiti nešto na fotografiji i odmah dobiti rezultat Googleove pretrage o tom pojmu. Recimo, fotkali ste nekoga tko nosi zanimljive tenisice – zaokružite S Pen olovkom tenisice na fotki (možete zaokružiti i prstom) i dobit ćete rezultat pretrage koje su to tenisice koja im je cijena i gdje se mogu nabaviti.

0%