if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Prijeti li BiH nestašica lijekova?

Iako Bosni i Hercegovini prijeti nestašica 25 vrsta lijekova, farmaceute ohrabruje da na njihovim policama ima dovoljno zamjenskih lijekova. Međutim, pacijenti općenito ne žele alternative. Žale se da bh tržištu nedostaju i inovativni lijekovi. Zato antidepresiva i tableta za smirenje ima dovoljno, a oni se i najviše kupuju.

Vijest da pojedini lijekovi uskoro neće biti dostupni u Bosni i Hercegovini nije iznenadila građane. Kažu, nije ni prvi ni zadnji put.Točnije, problematično je 25 vrsta lijekova. U najvećoj je mjeri riječ o privremenoj nestašici, dok tri vrste lijekova neće biti trajno dostupne.

Ravnateljica Agencije za lijekove i medicinske proizvode Nataša Grubiša rekla je da opasnosti za sada nema, ali da bi iduća godina mogla biti problematična. Ali postoji alternativa.“Za veliki broj lijekova postoje odobrene paralele (isti lijek drugih proizvođača), što bh. tržište čini dovoljno konkurentnim, a ujedno omogućava zadovoljavajuću dostupnost lijekova za naše pacijente”, kaže Grubiša.

No, prema riječima farmaceuta, građani nerado prihvaćaju zamjenske lijekove. Razlog je nepovjerenje.“Pacijenti ne vole zamjene, ne vole zamjenske lijekove, ne vjeruju u drugu terapiju nego samo u ono što im je liječnik propisao.

Domaćom proizvodnjom pokrivamo sve potrebe, otprilike 70% lijekova koji se prodaju u apotekama može pokriti naša domaća farmaceutska industrija, 30% je iz uvoza“, kaže Adisa Džananović, magistra farmacije.

I svih uvoznih lijekova u BiH. tržištu dolazi najmanje inovativnih lijekova, i to prekasno. Dakle, lijek koji je prošle godine registriran u zemljama EU u BiH će biti dostupan tek za 3-4 godine.“Europska komisija je krajem prošle godine, početkom prosinca objavila 250 molekula, lijekova za koje se smatra da su deficitarni jer su vitalni za zdravlje građana EU.

Ovi lijekovi su ključni za građane EU i niti jedna europska država ih neće smjeti izvoziti, niti bi smjeli biti dostupni za tržišta izvan EU” , ističe Ana Petrović, direktorica Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u BiH. .Stručnjaci upozoravaju i na zabrinjavajući porast potrošnje antibiotika u Bosni i Hercegovini. To može dovesti do smanjenja učinkovitosti antibiotika. Osim toga, građani su u godinu dana potrošili 22 milijuna KM na antidepresive i lijekove za smirenje.

0%