play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Umjetna inteligencija će smanjiti potražnju za radnom snagom, te utjecati na plaće

Prema novoj analizi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), umjetna inteligencija (AI) bi trebala utjecati na gotovo 40 posto svih radnih mjesta.

Upravna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva kaže da će “u većini scenarija AI vjerojatno pogoršati ukupnu nejednakost”.

Georgieva dodaje da kreatori politike treba da se pozabave “zabrinjavajućim trendom” kako bi “spriječili da tehnologija dodatno podstiče društvene tenzije”.

Proliferacija AI je stavila svoje prednosti i rizike u središte pozornosti.

MMF je objavio da će umjetna inteligencija vjerojatno utjecati na veći udio radnih mjesta – oko 60 posto – u naprednim ekonomijama. U polovini ovih slučajeva, radnici mogu očekivati ​​da će imati koristi od integracije AI, što će povećati njihovu produktivnost.

U drugim slučajevima, AI će imati sposobnost da obavlja ključne zadatke koje trenutno izvršavaju ljudi. To bi moglo smanjiti potražnju za radnom snagom, utjecati na plaće, pa čak i iskorijeniti radna mjesta.

U međuvremenu, MMF predviđa da će ova tehnologija utjecati na samo 26 posto radnih mjesta u zemljama s niskim prihodima. 

Georgieva je rekla da “mnoge od ovih zemalja nemaju infrastrukturu ili kvalificiranu radnu snagu da iskoriste prednosti umjetne inteligencije, što povećava rizik da bi tehnologija vremenom mogla da pogorša nejednakost među nacijama”.

0%