if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Smijanje pozitivno djeluje na naše zdravlje

Sigurno ste primijetili kako se osjećate lakše i bolje nakon što vas netko dobro nasmije. Ali, znanost je pokazala da smijanje ne samo pomaže da se opustite, već čini i puno toga pozitivnog za naše zdravlje.

Prema studiji objavljenoj u časopisu International Journal of Obesity, smijanje također sagorijeva kalorije. Točnije, 10 do 40 kalorija ako se smijete 10 do 15 minuta dnevno. To je otprilike količina kalorija koju unesete dok pojedete malu čokoladicu.

Istraživači su do zaključaka došli mjereći broj otkucaja srca i potrošnju energije (stopu metabolizma) kod 100 dobrovoljaca koji su gledali humoristične isječke. “Otkrili smo da, kada su se ljudi smijali, povećanje je bilo oko 20 posto iznad prosječne stope metabolizma u mirovanju”, podijelio je za NBC News dr. Maciej Buchowski sa Sveučilišta Vanderbilt u Nashvilleu.

Također, neki znanstvenici smatraju da smijeh može imati sličan učinak na vaše hormone kao i tjelovježba. Pokazalo se i da može proizvesti iste rezultate kao i tjelovježba kada je u pitanju zdravlje srca. “Kada se smijete 15 minuta, povećanje promjera krvnih žila je slično onome koje se događa kada trčite ili radite neku drugu kardioaktivnost”, objašnjava za CNN kardiolog Michael Miller.

Nadalje, smijanje potiče veći unos kisika, što može biti korisno za naše unutarnje organe. Definitivno postoji nešto istine u izreci: “Smijeh je najbolji lijek”, jer on može poboljšati zdravlje imunološkog sustava, biti lijek protiv bolova, a i boriti se protiv hormona stresa, kortizola, koji može uzrokovati razne upale.

Iako se ne biste trebali oslanjati samo na smijeh da biste sagorjeli kalorije, regulirali hormone ili poboljšali kardiovaskularno zdravlje, njegove dobrobiti za naš organizam su više nego očite.

0%