if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Musk oktrio da je otpustio oko 80 posto inžinjera Twittera

Elon Musk otpustio je 80% sigurnosnih inženjera nakon što je kupio Twitter i promijenio ime u X, dok je tvrtka također otpustila trećinu svog neinženjerskog sigurnosnog tima, prema izvješću koje je jučer objavio eSafety, australsko regulatorno tijelo za online sigurnost.

Informacija dolazi nakon što je povjerenik upotrijebio australski Zakon o online sigurnosti kako bi zatražio odgovore od X-a o tome kako štiti korisnike. Tvrtka Elona Muska rekla je da je imala 279 inženjera diljem svijeta usredotočenih na sigurnost prije preuzimanja u listopadu 2022. Taj broj pada na 55 do kraja svibnja 2023.

Njihov tim za povjerenje i sigurnost, koji je brojao 4.062 ljudi, smanjen je na 2.849, dok je tim za moderiranje sadržaja prepolovljen, sa 107 na 51, iako je većina X-ovih moderatora vanjski. Tvrtka je u listopadu 2022. imala 2613 angažiranih moderatora, a taj je broj do svibnja 2023. pao na 2305.

Ova su smanjenja imala utjecaja, vjeruje eSafety, a tvrdnje da su korisnici prijavili vrijeme odgovora na uvredljive tweetove usporilo se za 20% od preuzimanja Maska. Pokušaji tvrtke da se nosi s uvredljivim izravnim porukama usporili su se za 70%, prema australskoj vladinoj agenciji.

X je obavijestio povjerenika da nakon raspuštanja svog Vijeća za povjerenje i sigurnost, koje je pružalo vanjske savjete tvrtki, nije pokušao formirati tijelo koje bi ga zamijenilo. X je također potvrdio agenciji da nije imao zaposlenika koji se isključivo bavio pitanjima nasilnog ponašanja diljem svijeta, ni prije ni nakon što je Musk preuzeo dužnost.X nije odgovorio na pitanja Forbesa o vladinom izvješću. Automatski odgovor na X-ovu e-mail adresu za medije glasi: “Sada smo zauzeti, provjerite kasnije.”

Povjerenica za e-sigurnost Julie Inman Grant, koja je radila na sigurnosti za Twitter od 2014. do 2016., rekla je za Forbes da je njezin tim odlučio istražiti X-a zbog porasta izvješća o online mržnji nakon Muskova dolaska. Također je bilo uznemirujuće što je računima koji su prethodno označeni zbog kršenja pravila u vezi s nasilnim i uvredljivim ponašanjem dopušteno da se vrate.

Forbes je ranije izvijestio da je sigurnosni tim Twittera drastično smanjen od preuzimanja te da društvena mreža i dalje ima problema sa zlostavljanjem djece, unatoč prijašnjim obećanjima vlasnika da će se riješiti ilegalnog sadržaja. Međutim, ovo je prvi put da su podaci pokazali razmjere rezova.Odmah nakon toga, u prosincu, eSafety je objavio da poduzima građansku tužbu protiv X-a jer nije pružio informacije kao odgovor na zahtjev za detalje o tome kako se tvrtka bori protiv zlostavljanja djece na internetu.X je prethodno odbio platiti kaznu od 610.500 australskih dolara (409.000 dolara) zbog uskraćivanja informacija. Ako sud presudi u korist vlade, mogao bi Xuu izreći znatno višu kaznu, rekao je Grant.Dodala je da bi sud mogao izreći maksimalnu kaznu od 782.000 australskih dolara (524.456 dolara) po danu od trenutka kada X nije postupio u skladu sa zakonom, pa sve do ožujka 2023., čime bi se kazna mogla povećati na stotine milijuna dolara.

0%