if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

U 2023. godini prodano više od 1,8 milijuna Teslinih automobila

Tesla je objavila rekordne brojke za posljednji prošlogodišnji kvartal te za cijelu 2023. godinu s kojima Elon Musk i ekipa itekako mogu biti zadovoljni. Tijekom posljednja tri mjeseca prošle godine isporučeno je nešto manje od 485 tisuća automobila, dok je proizvedeno skoro njih 495 tisuća. Što se cijele godine tiče, isporučeno je 1,808 milijuna automobila, dok ih je proizvedeno 1,845 milijuna.

Te brojke predstavljaju veliki porast u odnosu na godinu dana ranije – od 38 posto u isporukama (1,31 milijun) te 35 posto u proizvodnji (1,37 milijuna). Treba naglasiti kako je Tesla veliki rast u isporukama zabilježila i 2022. godine kada je isporučeno čak 40 posto više vozila u odnosu na 2021. godinu, a za očekivati je kako će se taj trend rasta potražnje za njihovim automobilima nastaviti i dalje.

Iako su iz Tesle ranije već za posljednji prošlogodišnji kvartal predviđali isporuke od čak 2 milijuna automobila, s vremenom su ta očekivanja ipak smanjili na 1,8 milijuna. Analitičari su predviđali broj isporuka od 477 tisuća Teslinih vozila tako da je po tom pitanju Muskova kompanija ipak nadmašila očekivanja.

Što se pojedinačnih modela tiče, iz Tesle su objavili kako su proizveli nešto više od 476 tisuća modela 3 i Y. Zanimljivo, iz Muskove tvrtke nisu objavili informacije o pojedinačnim modelima, odnosno o konkretnim brojkama proizvodnje i isporukama posebno Modela Y i posebno Modela 3. Naime, prvi čovjek Tesle je tijekom razgovora s medijima i investitorima u listopadu rekao kako će Model Y postati najprodavaniji automobil na svijetu, kako po broju prodanih komada, tako i po zaradi od prodaje. S obzirom na to da ne znamo koliko je komada Modela Y Tesla prodala tijekom posljednjeg kvartala i godine, teško je reći hoće li se ove Muskove najave ostvariti.

Krajem prošle godine Tesla je napokon počela s prodajom toliko očekivanog SUV-a Cybertruck. Ovo je kontroverzno vozilo prednaručilo čak oko 2 milijuna ljudi, no njegova će proizvodnja na početku biti mala, tako da ne treba očekivati da će njegova prodaja značajno utjecati na ukupno povećanje prodaje Teslinih automobila.

Tesla je svoje prodajne brojke objavila samo dan nakon što su se s brojem prodanih automobila pohvalili iz kineske tvrtke BYD. Ovu je kompaniju Musk ranije nazvao njihovim najvećim konkurentnom na tržištu električnih vozila te je BYD prodao nešto više od 3 milijuna automobila. Ipak, treba naglasiti kako BYD prodaje i električna vozila i hibride te, ako gledamo samo električne modele, kineska je kompanija u 2023. prodala manje komada od Tesle – oko 1,6 milijuna.

0%