play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Neke od ovih svjetskih znamenitosti možda više nikad neće biti dostupne turistima

Nakon nekoliko turističkih sezona koje je obilježila pandemija, prošla godina je, u turističkom smislu, protekla u nadoknađivanju propuštenog. Posjetitelji su preplavili najveće europske gradove i američke nacionalne parkove kao oblik “osvetničkog putovanja”, odlazeći ili vraćajući se na neka od odredišta koja su bila nedostupna tijekom pandemije.

Bilo da se zatvaraju trajno ili privremeno, evo popisa mjesta koja ne možete posjetiti 2024.:

Centar Pompidou, Pariz

Iako pariški muzej i dalje izgleda moderno, Centar Pompidou zapravo je u svom šestom desetljeću. Nakon Ljetnih olimpijskih igara u glavnom gradu Francuske ovog ljeta, Pompidou će se odmoriti kako bi prošao program modernizacije vrijedan 260 milijuna eura.

Vrata Pompidoua će biti zatvorena do 2030. U međuvremenu se radi na sestrinskom muzeju u Bruxellesu, čije je otvaranje predviđeno za 2025. godinu.

Splash Mountain, Orlando, Florida i Anaheim, Kalifornija

Jedna od Disneyevih najpoznatijih atrakcija odradila je svoje posljednje vožnje 2023.: Splash Mountain. Vožnja balvanom izvorno je inspirirana filmom “Pjesma juga”, koji je dugo bio kritiziran zbog onoga što je NAACP jednom nazvao “opasno glorificiranom slikom ropstva”.

I Splash Mountains u Disneylandu u Kaliforniji i Disney World na Floridi ponovno će se otvoriti u izmijenjenom obliku kao Tianina Bayou avantura, inspirirana filmom “Princeza i žabac”.

Noma, Kopenhagen

Najbolji restoran na svijetu službeno stavlja krunu na vješalicu.

Noma, restoran u Kopenhagenu koji je popularizirao novu nordijsku kuhinju, posluživat će svoje zadnje kupce 2024., ali neće u potpunosti nestati.

Godine 2025. Noma će se ponovno otvoriti kao “pionirska testna kuhinja posvećena radu na inovacijama hrane i razvoju novih okusa”, navodi se u izjavi na web stranici.

Fantom iz opere, New York City

Nakon 35 godina i gotovo 14.000 izvedbi, kultni mjuzikl “Fantom iz opere: posljednji put se naklonio na pozornici u New Yorku 2023.

Povučen je sa scene kao najdugovječnija predstava ikada na Broadwayu, pobijedivši druge popularne mjuzikle poput “Cats”, “Les Miserables” i “A Chorus Line”.

Pergamonmuseum, Berlin

Dom svjetski poznatih Ištarinih vrata, Pergamonmuseum dio je berlinskog kompleksa Muzejskog otoka koji se nalazi na popisu svjetske baštine UNESCO-a.

Muzej će biti zatvoren do 2027. u sklopu ambicioznog projekta nadogradnje, kojim će se stvoriti nova središnja pješačka zona, proširiti izložbene dvorane i drugo.

Stijena slonove surle, Tajvan

Ovo popularno tajvansko mjesto za fotografiranje – koje je, zapravo, nalikovalo na slonovu surlu – srušilo se u more 15. prosinca 2023. godine.

Lokacija na sjeveroistočnoj obali otoka dugo je bila u opasnosti zbog erozije i blokirana je za javni pristup od 2010. godine.

Park Hyatt, Tokio

Općenito smatran prvim luksuznim hotelom u zapadnjačkom stilu u glavnom gradu Japana kada je otvoren 1994., Park Hyatt je živio glamurozan život.

Ali za svoj 30. rođendan, hotel će se zatvoriti u svibnju 2024. kako bi prošao kroz ono što Hyatt naziva “obnovom cijele nekretnine”.

Krovni bar u New Yorku, koji će ljubitelji filma prepoznati iz filma “Izgubljeni u prijevodu”, zatvorit će se ranije, a renoviranje će započeti u siječnju. Ponovno otvaranje planirano je za 2025.

Notre Dame, Pariz

Godine 2019. svijet je s užasom gledao kako se pariška katedrala Notre Dame zapalila, a donacije su brzo pristigle za obnovu popularne ikone.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izvorno je podržavao moderniju obnovu slavne crkve, ali su tradicionalisti pobijedili i 850 godina stara atrakcija bit će vraćena u izvorni izgled.

Predviđeno je ponovno otvaranje Notre Damea u prosincu 2024.

Smithsonian Castle, Washington, DC

Prva zgrada koja je nosila ime Smithsonian uzet će neko vrijeme za preuređenje.

Glavna zgrada muzejskog kompleksa, često nazivana dvorcem Smithsonian, zatvorena je u veljači 2023. i bit će zatvorena na “otprilike pet godina” kako bi se dovršili popravci i nadogradnje strukture koja je otvorena 1855. Digitalne ture, razgovori i drugi događaji bit će u toku u međuvremenu.

Vinograd Leonarda Da Vincija, Milano

Bio je turističko odredište pola stoljeća, ali je kupac milijarder uzeo ostatke talijanskog vinograda Leonarda Da Vincija u privatno vlasništvo.

Francuski milijarder Bernard Arnault, izvršni direktor luksuznog konglomerata LVMH, kupio je nekretninu u Milanu u prosincu 2022. i nije dao nikakve izjave o tome kada će je – ili hoće li – putnici ikada više moći posjetiti.

Star Wars: Galactic Cruiser, Disney World

Usprkos velikoj povezanosti s jednim od najpoznatijih svjetskih djela intelektualnog vlasništva, Galactic Cruiser na temu Ratova zvijezda u Walt Disney Worldu zatvoren je 2023. godine.

Radilo se o hotelu s punom uslugom, ali nudio je i obuku za svjetlosni mač, susrete s droidima i likovima iz filmova te piće u Oga’s Cantini. Disney je potez zatvaranja Galactic Cruisera nazvao “poslovnom odlukom”.

0%