if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Velika šteta i upozorenje na cunami u četiri 4 države nakon potresa u Japanu

Uništeni deseci zgrada, tisuće bez struje i upozorenje na cunami u četiri države posljedica su potresa magnitude 7,6 stupnjeva .

Zasad nema informacija o poginulima ili ozlijeđenima u snažnom podrhtavanju tla u središnjim dijelovima i na zapadnoj obali. Potres je pokrenuo valove visoke oko jedan metar uz obalu i vlasti upozoravaju da bi mogli uslijediti veći.

Japanska meteorološka agencija posebno je upozorila prefekture Ishikawe, Niigate i Toyama. Za Ishikawu je prvotno izdano upozorenje o velikom cunamiju, po prvi put od potresa 2011., no to je upozorenje kasnije ublaženo.

Osim u Japanu, upozorenja su izdana i u susjednim Korejama te Rusiji. Japanska meteorološka agencija je upozorila da će se snažna seizmička aktivnost osjetiti i idućih tjedan dana kada bi zemlju ponovno mogao pogoditi potres magnitude 7. Potres u ponedjeljak uništio je nekoliko desetaka zgrada, ostavio je desetke tisuća ljudi bez struje i primorao stanovnike obalnih područja da se evakuiraju na povišeno.Japanski premijer Fumio Kishida u obraćanju je javnost upozorio da se pripremi za još potresa.

„Pozivam ljude gdje se očekuju cunamiji da se evakuiraju što je prije moguće”, upozorio je premijer, a stanovnici su pozvani na evakuaciju i putem televizijskog prijenosa u pojedinim područjima zemlje. Europsko-mediteranski seizmološki centar objavio je da je potres bio na dubini od 13 kilometara, a epicentar 90 kilometara sjeverno od Takaoke i 47 kilometara sjeveroistočno od Anamicua.Uz najsnažniji od 7,6, serija od 21 potresa magnitude 4 ili više pogodila je Japan u sat i pol.Snimka koju je emitirao NHK prikazuje kako se zgrada urušava u oblaku prašine u obalnom gradu Suzu i kako se stanovnici grada Kanazawa skupljaju pod stolovima dok im se tresu kuće.Potres je također uzdrmao zgrade u glavnom gradu Tokiju na suprotnoj obali.

Više od 36.000 kućanstava ostalo je bez struje u prefekturama Ishikawa i Toyama, objavio je operater Hokuriku Electric Power.Japanski nuklearni operater priopćio je da nisu potvrđene nikakve nepravilnosti u nuklearnim elektranama duž Japanskog mora.

Usluge brze željeznice do Ishikawe obustavljene su dok su telekom operateri Softbank i KDDI izvijestili o prekidima telefonskih i internetskih usluga u Ishikawi i Niigati, prema njihovim web stranicama.Japanski zračni prijevoznik ANA vratio je četiri zrakoplova koji su krenuli prema zračnim lukama u Toyami i Ishikawi nakon potresa, dok je Japan Airlines otkazao većinu letova za regije Niigata i Ishikawa do kraja dana.

0%