play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Postignut dogovor o isporuci plina Sarajevu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor poduzeća “Sarajevo-gas” ad Istočno Sarajevo Nedeljko Elek, nakon današnjeg razgovora, dogovorili su da neće biti prekida isporuke prirodnog plina na magistralnom plinovodu u vlasništvu “Sarajevo”.

Ostaje obaveza da se nakon novogodišnjih praznika organizira sastanak i potpiše novi ugovor o transportu prirodnog plina za 2024. godinu između “Sarajevo-gasa” i “Energoinvesta”, saopćeno je iz kompanije “Sarajevo-gas”.

Podsjetimo, direktor “Sarajevo-gasa” Istočno Sarajevo Nedeljko Elek rekao je Srni da bez potpisanog ugovora ne može biti nastavljena isporuka prirodnog gasa Sarajevu.Imamo zakonsku obvezu prekinuti isporuku plina 31. prosinca, budući da nemamo potpisan ugovor sa sarajevskom tvrtkom “Energoinvest”, pojasnio je Elek i dodao da će isporuka biti obustavljena u 6 sati ujutro.

Elek je dodao da, budući da nema ugovora, isporuka plina može biti nastavljena samo ako to zatraži predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.Istakao je da je “Sarajevo-gas” od oktobra upozoravao kolege iz “Energoinvesta” na ovu situaciju, da su ih pozivali na sastanke, slali veliki broj dopisa, kako bi se ovaj problem riješio.

Prema njegovim riječima, čak su predlagali potpisivanje trogodišnjeg ugovora. Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je ranije Srni da od 1. siječnja iduće godine ne bi trebalo biti obustave plina za područje Federacije BiH, nakon što su u petak, 29. prosinca obavljene konzultacije, u vezi s opskrbom plinom na razini predstavnika vlada RS i FBiH.

0%