if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Zašto ukrašavamo božićno drvce?

Danas je Nova godina bez okićenog božićnog drvca gotovo nezamisliva, kako u katoličkoj, tako i u pravoslavnoj kulturi.

Kićenje božićnog drvca jedna je od najpoznatijih i najpopularnijih tradicija vezanih uz proslavu Božića i Nove godine. Božićno drvce je ukrašeno šarenim ukrasima, vrpcama i lampicama. Na vrh božićnog drvca često se stavlja anđeo ili zvijezda repatica koja predstavlja Betlehemsku/Betlehemsku zvijezdu iz priče o rođenju Isusa Krista.

Podrijetlo običaja

Točno podrijetlo ove tradicije nije poznato. Vjerojatno potječe iz običaja kićenja božićnog drvca jabukama koje bi trebale simbolizirati Stablo spoznaje dobra i zla u Edenskom vrtu.

Običaj se javlja u Njemačkoj u 16. stoljeću. Drveće okićeno jabukama koristi se u moralnim predstavama za prikaz sukoba između dobra i zla. Današnju popularnost božićno drvce steklo je u vrijeme Martina Luthera, protestantskog reformatora, koji je također uveo običaj kićenja božićnog drvca svijećama. Danas su jabuke zamijenile kuglice, a svijeće različiti svjetleći lampioni.

Taj je običaj u Britaniju uveo princ Albert, suprug kraljice Viktorije, sredinom 19. stoljeća. Nakon toga je božićno drvce vrlo brzo osvojilo Europu i cijeli svijet.

Na Balkanu se ovaj običaj također javlja krajem 19. stoljeća, najprije kod katolika, a nešto kasnije i kod pravoslavnog stanovništva. Do početka 20. stoljeća proširila se u većim gradovima, dok se u selima pojavila nešto kasnije.

0%